Πέμπτη 23 Αυγούστου 2012

ΗΠΑ: «Σολομώντεια» λύση για την κηδεμονία των παιδιών του Μάικλ Τζάκσον


Δικαστήριο του Λος Άντζελες διέταξε την Τετάρτη ότι η επιμέλεια των τριών παιδιών του Μάικλ Τζάκσον θα μοιραστεί μεταξύ της μητέρας του αείμνηστου βασιλιά της ποπ, Κάθριν και του ανιψιού του Τ-Τζει Τζάκσον. Μετά από δημόσια διαμάχη μεταξύ της 82χρονης μητέρας του Μάικλ Τζάκσον και ορισμένων από τα αδέλφια του, το δικαστήριο παρενέβη για να διορίσει προσωρινό κηδεμόνα τον 34χρονο ανιψιό του τραγουδιστή Τ-Τζει Τζάκσον. Πριν από την καλοκαιρινή ενδοοικογενειακή διαμάχη, η Καθρίν Τζάκσον είχε την αποκλειστική επιμέλεια του 15χρονου Πρινς, της 14χρονης Παρις και του 10χρονου Μπλάνκετ.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com 

Συρία: Τα κυβερνητικά στρατεύματα βομβαρδίζουν το Χαλέπι


Ο συριακός στρατός με την υποστήριξη αρμάτων μάχης και αεροσκαφών βομβάρδισε συνοικίες που ελέγχουν οι αντικαθεστωτικοί στο Χαλέπι. Οι συνοικίες Σαχούρ, Ταρίκ αλ-Μπαμπ, Μπουστάν αλ-Κασρ και αλ-Σάαρ βομβαρδίστηκαν νωρίς το πρωί, ανακοίνωσε η Γενική Επιτροπή της Συριακής Επανάστασης στην οποία ανήκουν αντικαθεστωτικοί. Μάχες διεξάγονται και στη συνοικία Σαλαχεντίν. 

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επισήμανε πως την Τετάρτη σφοδρές συγκρούσεις σημειώθηκαν κοντά στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Μενάγκ, στο Χαλέπι. Οι αντάρτες ανέφεραν πως τα βομβαρδιστικά που πλήττουν την πόλη απογειώνονται από το αεροδρόμιο αυτό.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Τουρκία: Τουρκικά στρατεύματα σκότωσαν 16 κούρδους αντάρτες

Τουρκικά στρατεύματα σκότωσαν 16 Κούρδους αντάρτες στη διάρκεια επιχείρησης στη νοτιοανατολική Τουρκία εναντίον των ενόπλων που πραγματοποίησαν βομβιστική επίθεση σε στρατιωτική φάλαγγα σκοτώνοντας πέντε στρατιώτες, έγινε γνωστό σήμερα από το γραφείο του τοπικού κυβερνήτη.

Οι συγκρούσεις αυτές αποτελούν μέρος του συνεχώς αυξανόμενου κύματος βίας στην απομακρυσμένη ορεινή επαρχία Χακάρι, στα σύνορα με το Ιράκ και το Ιράν, εξέλιξη την οποία τούρκοι αξιωματούχοι και αναλυτές συνδέουν με την κρίση στη Συρία. Ο στρατός έστειλε ενισχύσεις και επιθετικά ελικόπτερα μετά την επίθεση που πραγματοποίησαν την Τετάρτη κούρδοι αντάρτες με βόμβες που πυροδότησαν με τηλεχειρισμό, εναντίον της στρατιωτικής φάλαγγας στην περιοχή Σεμντινλί της επαρχίας Χακάρι. Πέντε στρατιώτες σκοτώθηκαν και επτά τραυματίσθηκαν κατά την επίθεση αυτή.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του γραφείου του κυβερνήτη, οι επιχειρήσεις εναντίον των Κούρδων ανταρτών συνεχίζονται. Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει κατηγορήσει το Σύριο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ ότι υποστηρίζει τους μαχητές του ΡΚΚ και έχει προειδοποιήσει για στρατιωτική επέμβαση στη Συρία εάν η κουρδική οργάνωση χρησιμοποιήσει το συριακό έδαφος για να απειλήσει την Τουρκία.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Αλβανία: Δεκαπέντε δασικές πυρκαγιές σε όλη τη χώρα

Μάχη με τις φλόγες δίνουν οι πυροσβέστες στην Αλβανία για να περιορίσουν τις δεκαπέντε εστίες πυρκαγιάς που καίνε σε διάφορα σημεία της χώρας. Έξι πύρινα μέτωπα παραμένουν ενεργά στην περιοχή του Ντίμπερ και δύο άλλα στην περιοχή του Κούκες. Ιδιαίτερα προβληματική παραμένει η κατάσταση στη Σκόδρα, όπου πέντε εστίες φωτιάς είναι ενεργές, κυρίως στην περιοχή του Πούκε. Ακόμη μία πυρκαγιά ξέσπασε χθες στο χωριό Ντέρμι, στην περιοχή του Αυλώνα.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Βουλγαρία: Επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων ζητά ο υπουργός Οικονομικών

Την επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων με στόχο την ολοκλήρωση των υπό εξέλιξη διαδικασιών μέχρι το τέλος του 2012, ζήτησε ο υπουργός Οικονομικών της Βουλγαρίας Συμεών Ντιάνκοφ από την ηγεσία της αρμόδιας υπηρεσίας PPCA, δίνοντας τις ανάλογες οδηγίες.

Πρόκειται για τις διαδικασίες ιδιωτικοποίησης του «βραχίονα» των εμπορευματικών μεταφορών του Οργανισμού Σιδηροδρόμων (BDZ), της κρατικής κατασκευαστικής εταιρείας Technoexportstroy, της εταιρείας ADIS, καθώς και των κρατικών συμμετοχών (μειοψηφικό ποσοστό) σε ενεργειακές εταιρείες, επισημαίνει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα «Τρουντ».

Από την ιδιωτικοποίηση των προαναφερόμενων εταιρειών και τμημάτων επιχειρήσεων, τα έσοδα που θα εισρεύσουν στα ταμεία του κράτους εκτιμώνται στα 550 εκατομμύρια λέβα (περίπου 275 εκ.ευρώ), συμπεριλαμβανομένων 200 εκ. λέβα (100 εκ.ευρώ) από την πώληση των κρατικών μεριδίων στις εταιρείες διανομής ενέργειας CEZ, E.ON, 100 εκατ. λέβα (50 εκ.ευρώ) από την ADIS και 51 εκ. λέβα (περίπου 26 εκ.ευρώ) από την Technoexporstroy. Τον περασμένο Ιούνιο, η υπηρεσία PPCA έλαβε επιπλέον κρατική επιχορήγηση ύψους δύο εκατομμυρίων λέβα για να καλύψει τα έξοδά της.

Στις αρχές του Αυγούστου, η PPCA σταμάτησε το διαγωνισμό για την πώληση του τμήματος των εμπορευματικών μεταφορών του BDZ, καθώς μόνο ένας υποψήφιος επενδυτής υπέβαλε προσφορά και οι ενδιαφερόμενοι στρατηγικοί επενδυτές εγκατέλειψαν τη διαδικασία, θεωρώντας πως οι απαιτήσεις είναι ιδιαίτερα υψηλές.

Για την Technoexporstroy, έπειτα από δύο αποτυχημένες απόπειρες διεξαγωγής των διαγωνισμών για την ιδιωτικοποίησή της, η τρίτη προσπάθεια (χωρίς καθορισμό ελάχιστης τιμής) προσέλκυσε μία προσφορά και η επιτροπή του διαγωνισμού θα ανοίξει το φάκελο για να εξετάσει την προσφορά. Εξάλλου, στις 5 Αυγούστου, η PPCA εγκαινίασε το πρώτο στάδιο πώλησης του 100% της ADIS και προθεσμία κατάθεσης των προσφορών ορίστηκε η 23η Σεπτεμβρίου 2012.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Αυστραλία: «Ιατρικό θαύμα» από ομογενή νευροχειρούργο

«Ιατρικό θαύμα» χαρακτηρίζουν τα αυστραλιανά μέσα ενημέρωσης το επίτευγμα Έλληνα γιατρού της Μελβούρνης. Ο ομογενής νευροχειρούργος του Παιδικού Νοσοκομείου Monash της Μελβούρνης, Χρήστος Ξένος, εφαρμόζοντας μία επαναστατική μέθοδο κατάφερε να αφαιρέσει όγκο, μεγέθους όσο μία ποδοσφαιρική μπάλα από το κεφάλι του 14 μόλις μηνών Ivan Joe Leo και να χαρίσει στο νεαρό αγοράκι το δικαίωμα στη ζωή. Το επιστημονικό αυτό επίτευγμα του ομογενή νευροχειρούργου αποκτά ακόμα μεγαλύτερη αξία, αν αναλογιστεί κανείς ότι προσέφερε όλες τις υπηρεσίες του αφιλοκερδώς.

Ο εφιάλτης της Τζόσελιν Σάρι, από την Παπούα-Νέα Γουϊνέα, άρχισε πριν από περίπου 18 μήνες. Ήταν μόλις τριών μηνών ο Ivan Joe όταν η μητέρα του, νοσοκόμα στο επάγγελμα, άρχισε να βλέπει ένα εξόγκωμα στο κεφάλι του μωρού της το οποίο μεγάλωνε μέρα με τη μέρα. Μέσα σε έξι μήνες από τότε, το εξόγκωμα είχε πλέον φτάσει το μέγεθος μιας μπάλας του τένις και τίποτα δεν έδειχνε ότι θα υποχωρούσε. Όπως ανέφερε ο κ. Ξένος στο «Νέο Κόσμο», το θέαμα που αντίκρισε όταν είδε για πρώτη φορά τον Ivan, ήταν πρωτόγνωρο. «Ο μικρός Ivan όντως φαινόταν να έχει δύο κεφάλια», δήλωσε.

Η διάγνωση του ομογενή νευροχειρούργου για το τι μπορεί να προκάλεσε τον όγκο ήταν ότι ο μικρός ανέπτυξε κρανιακή εγκεφαλοκήλη λόγω κατάγματος στο κρανίο του κατά τη διάρκεια του τοκετού. «Προκειμένου να σωθεί το παιδί, που χειροτέρευε ώρα με την ώρα, έπρεπε, αρχικά, να αφαιρέσουμε το υγρό από τον όγκο», αναφέρει ο κ. Ξένος, ο οποίος στην κυριολεξία άνοιξε το κρανίο του παιδιού και «φύτεψε» σωληνάκι με ειδική βαλβίδα στον εγκέφαλο του παιδιού, το οποίο κατέληγε στο στομάχι του παιδιού, προκειμένου το υγρό του όγκου να αποβληθεί από τον οργανισμό του μικρού. «Για πάνω από έξι εβδομάδες το κεφάλι του Ivan έμοιαζε περισσότερο με κρατήρα ηφαιστείου», σημειώνει ο κ. Ξένος.

Αυτές, όμως, οι έξι εβδομάδες στάθηκαν αρκετές για να αρχίσει η μερική ανάρρωσή του. Ο όγκος «στέγνωσε» και εξαφανίστηκε. Ήταν φανερό, πλέον, ότι ο εγκέφαλος του Ivan άρχισε να λειτουργεί κανονικά καθώς ο μόλις 19 μηνών νεαρούλης άρχισε να μιλά για πρώτη φορά, να κουνά τα χεράκια και τα ποδαράκια του και να ανταποκρίνεται στα ερεθίσματα που δεχόταν.

Η δουλειά του ομογενή νευροχειρούργου δεν σταμάτησε όμως εδώ. Σε συνεργασία με τον πλαστικό χειρούργο, Charles Baillieu, και ομάδα τεσσάρων ακόμα χειρούργων, κατάφεραν να κλείσουν τον «ανοικτό» εγκέφαλο του παιδιού και να χτίσουν πάλι τα οστά του κρανίου του με οστικά μοσχεύματα, από άλλα σημεία του κρανίου του παιδιού. Οκτώ ώρες και πάνω από 50 βιοδιασπώμενες βίδες και πλάκες χρειάστηκαν να χρησιμοποιήσουν οι δύο επιστήμονες προκειμένου να συναρμολογήσουν το κρανίο του μικρού Ivan και όπως μας λέει ο κ. Ξένος, με τον καιρό όλα τα οστικά κενά που υπάρχουν στο κρανίο του Ivan θα κλείσουν. Σήμερα ο Ivan έχει αρχίσει να μπουσουλάει, μιλά και εξελίσσεται σε ένα άτακτο δίχρονο αγοράκι προς μεγάλη έκπληξη και ευχαρίστηση των γονιών του και, σίγουρα, του δρ Χρήστου Ξένου.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

ΗΠΑ: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η βόρεια Καλιφόρνια λόγων πυρκαγιών

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε χθες η βόρεια Καλιφόρνια εξαιτίας των πολυάριθμων πυρκαγιών, όπως και άλλες δυτικές πολιτείες των ΗΠΑ: Ουάσινγκτον Άινταχο και Μοντάνα.

Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας Τζέρι Μπράουν κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τις κομητείες Πλούμας, Σάστα και Τεχάμα όπου μαίνονται περίπου δέκα πυρκαγιές. Η μεγαλύτερη από τις πυρκαγιές, που ονομάστηκε Ποντερόζα, έχει ήδη καταστρέψει περίπου πενήντα κτίρια και απειλεί άλλα 200. Η φωτιά έχει κατακάψει περισσότερα από 10.000 εκτάρια καλλιεργήσιμης γης, σύμφωνα με τις αρχές της Καλιφόρνιας. Τουλάχιστον 2.100 πυροσβέστες με 11 ελικόπτερα προσπαθούν να την περιορίσουν. Στην κομητεία Πλούμας, τουλάχιστον 25.000 εκτάρια καλλιεργειών έχουν καταστραφεί.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Το ελληνικό ζήτημα επί τάπητος στη σημερινή συνάντηση Μέρκελ – Ολάντ

«Δεν θα έχουμε λύση την Παρασκευή. Θα περιμένουμε την έκθεση της Tρόικας και θα αποφασίσουμε μετά», ξεκαθαρίζει η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ προσπαθώντας να αποφύγει την καλλιέργεια προσδοκιών από τη συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στο Βερολίνο.

Η Μέρκελ φρόντισε να υπενθυμίσει χθες από το Κισινάου της Μολδαβίας όπου βρισκόταν, τη σταθερή γερμανική θέση ότι ο καθένας πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις του, αναγνωρίζοντας πάντως ότι η συζήτηση εντός της Ευρωζώνης δεν αφορά μόνο οικονομικά ζητήματα, αλλά και «βαθύτατα πολιτικά».

Το θέμα της Ελλάδας αναμένεται να τεθεί επί τάπητος στη σημερινή συνάντηση που θα έχουν το απόγευμα η Άγκελα Μέρκελ με τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ. Ανώτεροι Γερμανοί αξιωματούχοι που επικαλείται το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters έχουν δηλώσει ότι υπάρχει μικρή πιθανότητα να δοθεί περιθώριο χαλάρωσης, ενώ και η ίδια η Μέρκελ πάγωσε τις προσδοκίες για εκτεταμένες παραχωρήσεις.

Ήδη, μέλη του κυβερνητικού συνασπισμού στέλνουν διαφορετικά μηνύματα για την περίφημη «ανάσα» προς την Ελλάδα. Ο Ράινερ Μπρίντερλε, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Φιλελεύθερων ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα πρέπει να μειώσει το έλλειμμα κάτω από το 3% μέχρι το τέλος του 2014. Ο ομόλογός του των Χριστιανοδημοκρατών, Βόλκερ Κάουντερ, απέκλεισε κατηγορηματικά οποιεσδήποτε αλλαγές στο χρονικό πλαίσιο. Όμως, άλλος βουλευτής του κόμματος της Μέρκελ δήλωσε μόλις ένα 24ωρο νωρίτερα ότι δεν αποκλείεται να μειωθούν τα επιτόκια δανεισμού της Ελλάδας.

Η συνάντηση Μέρκελ – Ολάντ, καθώς και τα ραντεβού του Αντώνη Σαμαρά σε Βερολίνο (αύριο) και Παρίσι (μεθαύριο) γίνονται σε μια περίοδο σχετικής αισιοδοξίας στις χρηματοπιστωτικές αγορές ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα – είναι έτοιμη για αποφασιστική δράση για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους.

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ελπίζει ότι θα πείσει τους πιστωτές να δώσουν χρονική επιμήκυνση τεσσάρων ετών, αντί των δύο, για την εφαρμογή των μέτρων. «Το μόνο που θέλουμε είναι ένα λίγο αέρα για να ανασάνουμε, για να λειτουργήσει η οικονομία και να αυξηθούν τα δημόσια έσοδα. Περισσότερος χρόνος δεν σημαίνει αυτομάτως περισσότερα χρήματα», είχε δηλώσει ο κ. Σαμαράς στη Bild πριν από την επίσκεψή του στο Βερολίνο.

Στη Γαλλία, η κεντροαριστερή κυβέρνηση είναι προσεκτική στις εκτιμήσεις της κρατώντας τις ισορροπίες μεταξύ της προτίμησης του Ολάντ για μέτρα ανάπτυξης αντί λιτότητας, αλλά και της αναγνώρισης ότι η Αθήνα πρέπει να διορθώσει τα δημοσιονομικά της. «Ο πρόεδρος ανέκαθεν υποστήριζε ότι είναι απαραίτητο η Ελλάδα να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της, αλλά την ίδια στιγμή θα πρέπει να δοθεί ελπίδα στην ανάπτυξη», ανέφερε συνεργάτης του προέδρου Ολάντ.

Βερολίνο και Παρίσι θα προσπαθήσουν να βρεθούν στα μισά του δρόμου, και παρά τις ενδείξεις ότι οι Συντηρητικοί της Μέρκελ, δεν είναι έτοιμοι να αναβάλουν τους στόχους, μπορεί να δώσουν στην Αθήνα περιθώριο, εάν η τρόικα διαπιστώσει ότι η Ελλάδα πληροί τις γενικές γραμμές του πακέτου διάσωσης.

Πηγή: tovima.gr

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com