Δευτέρα 23 Ιουλίου 2012

Ιράκ Δεκάδες οι νεκροί στην πιο αιματηρή μέρα των δυο τελευταίων χρόνων

Το κύμα των σφοδρών επιθέσεων που συγκλόνισε σήμερα το Ιράκ προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον 91 ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 172 ανάμεσά τους πολλοί στρατιώτες και αστυνομικοί. Σύμφωνα με το νεότερο απολογισμό που έδωσαν στη δημοσιότητα οι αρχές, ήταν η πιο αιματηρή ημέρα των τελευταίων τουλάχιστον δύο ετών στη χώρα.
Συνολικά σημειώθηκαν 22 επιθέσεις σε 14 πόλεις, μεταξύ αυτών και στη πρωτεύουσα Βαγδάτη, καθώς και σε αρκετές περιοχές στο βόρειο τμήμα της χώρας, τη στιγμή του η Αλ Κάιντα γνωστοποίησε σε ηχογραφημένο μήνυμά της στο διαδίκτυο την πρόθεσή της να εντείνει τη δράση της, να «εξοντώσει δικαστές και εισαγγελείς» και να απελευθερώσει τους φυλακισμένους μαχητές της. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει ανάληψη ευθύνης για καμιά επίθεση. Στις 10 Μαΐου του 2010, 110 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε βίαια επεισόδια, με τα περισσότερα θύματα από τις εκρήξεις παγιδευμένων αυτοκινήτων σταθμευμένων στο πάρκινγκ ενός εργοστασίου υφαντουργίας, νοτίως της Βαγδάτης.
Σήμερα το κύμα των επιθέσεων που έπληξε τη Βαγδάτη και πόλεις του Νότου, αλλά και τη βόρεια πετρελαιοπαραγωγό πόλη του Κιρκούκ, στη μεθόριο της αυτόνομης περιοχής του Κουρδιστάν, όπου τέσσερα παγιδευμένα αυτοκίνητα εξερράγησαν σκοτώνοντας τέσσερις ανθρώπους και τραυματίζοντας 15, θεωρείται το πλέον αιματηρό των τουλάχιστον τελευταίων δύο ετών. Ο απολογισμός των θυμάτων είναι ο βαρύτερος και από την 13η Ιουνίου, όπου 72 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 250 τραυματίστηκαν σε σειρά επιθέσεων εναντίον σιιτών στη Βαγδάτη και σε άλλες πόλεις του κεντρικού και του βόρειου Ιράκ.
Σήμερα η πιο αιματηρή επίθεση σημειώθηκε στο Τάτζι, μια πόλη 25 χλμ. βόρεια της Βαγδάτης. Σειρά εκρήξεων προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον 42 ανθρώπων και τον τραυματισμό 40, σύμφωνα με ιατρικές πηγές. Πολύνεκρη επίθεση σημειώθηκε επίσης σε στρατιωτική βάση κοντά στην πόλη Ντουλουίγια, που βρίσκεται 90 χλμ. βόρεια της Βαγδάτης, με τουλάχιστον 15 στρατιώτες των ιρακινών ενόπλων δυνάμεων νεκρούς. Σημεία έλεγχου του στρατού και της αστυνομίας στις πόλεις Σααντίγια και Χαν Μπένι Σάαντ στην επαρχία Ντιλάγια, βορειοανατολικά της Βαγδάτης, αποτέλεσαν στόχο των επιθέσεων ενόπλων, με δύο στρατιώτες και έναν αστυνομικό νεκρούς. Εκρήξεις σημειώθηκαν επίσης στις πόλεις Τουζ Χουρμάτου και Ντιμπίς, βορείως της Βαγδάτης.
Η Μπακούμπα, η πρωτεύουσα της επαρχίας Ντιλάγια, καθώς και οι πόλεις Μπουχρούζ και Μουκνταντίγια ήταν επίσης στόχος των επιθέσεων, με τρεις νεκρούς και 16 τραυματίες. Στη Βαγδάτη, στο προπύργιο των σιιτών, το Σαντρ Σίτι, 12 είναι οι νεκροί από την έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου, ενώ δύο νεκροί και δέκα τραυματίες είναι ο απολογισμός της έκρηξης επίσης παγιδευμένου αυτοκινήτου στη συνοικία Χουσεϊνίγια, στο βόρειο τμήμα της πρωτεύουσας.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Ο Σόιμπλε κουνά (εκ νέου) το δάχτυλο στην Ελλάδα

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κούνησε για άλλη μια φορά το δάχτυλό του απειλητικά προς την Ελλάδα και την κάλεσε να διπλασιάσει τις προσπάθειες που καταβάλλει για να εκπληρώσει τους όρους του σχεδίου «διάσωσης» από τους πιστωτές της, την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ. Τις νουθεσίες του γερμανού υπουργού δημοσιεύει σήμερα η φυλλάδα Bild.
«Εάν υπάρχουν καθυστερήσεις, η Ελλάδα πρέπει να τις αναπληρώσει», τόνισε ο Σόιμπλε μιλώντας στην φυλλάδα. Ο ίδιος αρνήθηκε να προβλέψει εάν η Ελλάδα θα παραμείνει στην ευρωζώνη και τόνισε ότι αναμένει τα νέα συμπεράσματα της Τρόικας. «Δεν θέλω να προκαταλάβω την Τρόικα. Όταν η έκθεσή της θα είναι έτοιμη, θα συναντηθεί το Eurogroup», σημείωσε.
Ο Σόιμπλε συμπλήρωσε ότι δεν κάνει παραλληλισμούς ανάμεσα στην κατάσταση στην Ελλάδα και εκείνη στην Ισπανία, στην περίπτωση της οποίας  το Eurogroup ενέκρινε ένα σχέδιο δανεισμού για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της. «Τα αίτια των κρίσεων στις δύο χώρες είναι εντελώς διαφορετικά. Η ισπανική οικονομία είναι πολύ πιο ανταγωνιστική και έχει μια διαφορετική δομή. Η χώρα θα σταθεί στα πόδια της ξανά γρήγορα», εκτίμησε.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

ΕΕ: Άγνοια για άρνηση συμμετοχής του ΔΝΤ στη χρηματοδότηση της Ελλάδας


Καμία ενημέρωση για τυχόν σχέδια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου να διακόψει τη χορήγηση χρηματικής βοήθειας προς την Ελλάδα δεν έχει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως τουλάχιστον φρόντισε να διευκρινίσει εκπρόσωπος της Κομισιόν.
Προ ημερών, το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel υποστήριζε σε δημοσίευμά του ότι υψηλόβαθμα στελέχη του ΔΝΤ άφησαν να εννοηθεί στην ευρωπαϊκή ηγεσία ότι το Ταμείο δεν είναι πλέον πρόθυμο να συμμετέχει σε περαιτέρω οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα. Σχολιάζοντας το δημοσίευμα αυτό, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρεντερίκ Βινσέντ δήλωσε προς το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι «δεν έχουμε καμία πληροφορία για τέτοιου είδους προθέσεις εκ μέρους του ΔΝΤ». Ο ίδιος φρόντισε επίσης να εννοηθεί ότι ακόμα και αν συνέβαινε κάτι τέτοιο, το πρόβλημα που θα προέκυπτε δεν θα ήταν ανυπέρβλητο, καθώς «η συνεισφορά του Ταμείου στο δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας είναι σχετικά μικρή».
Σημειώνεται πως κύκλοι του ΔΝΤ είχαν νωρίτερα χαρακτηρίσει το δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού «ανοησίες». Οι ίδιοι κύκλοι πάντως δεν παρέλειψαν να υπογραμμίσουν ότι, κατά την άποψή τους, η Ελλάδα έχει εξαντλήσει όλα τα περιθώρια δανεισμού.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Der Spiegel είναι βέβαιο ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να μειώσει το ύψος του δημοσίου χρέους της χώρας –όπως έχει συμφωνηθεί– μέχρι το 2020, στο περίπου 120% του ΑΕΠ. Αν δε η χώρα μας λάβει περισσότερο χρόνο για την υλοποίηση των στόχων της, τότε θα απαιτηθεί, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Τρόικας, πρόσθετη βοήθεια που θα κυμανθεί μεταξύ 10 και 50 δισ. ευρώ. Ωστόσο, όπως αναφέρει το περιοδικό, πολλές χώρες της Ευρωζώνης δεν είναι πλέον πρόθυμες να επωμιστούν νέα βάρη για την Ελλάδα.
Σε αυτό το πλαίσιο, κύκλοι από το βερολίνο έχουν ήδη αρχίσει να διαρρέουν ότι η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ δεν πρόκειται να προωθήσει τρίτο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα, απορρίπτοντας με αυτό τον τρόπο το ενδεχόμενο επιμήκυνσης.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Ανεβαίνει συνεχώς το επιτόκιο δεκαετούς δανεισμού της Ισπανίας

Το επιτόκιο δεκαετούς δανεισμού της Ισπανίας ξεπέρασε άνετα σήμερα το πρωί το 7% σε μια αγορά στην οποία κυριαρχεί η δυσπιστία απέναντι στη χώρα αυτή, η οποία βυθίζεται (παρά τα μέτρα δημοσιονομικής «εξυγίανσης» της κυβέρνησης Ραχόι – ή, μήπως, εξαιτίας αυτών;) όλο και περισσότερο στην κρίση. Γύρω στις 08:45 τοπική ώρα (09:45 ώρα Ελλάδας), το επιτόκιο δανεισμού της Ισπανίας έφθασε το 7,343% έναντι 7,225% που ήταν χθες.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Ιράκ: Δεκάδες νεκροί και τραυματίες σε κύμα επιθέσεων σε όλη τη χώρα

Τουλάχιστον 39 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 75 τραυματίστηκαν σήμερα σε σειρά βομβιστικών επιθέσεων στο Ιράκ, ανακοίνωσαν στρατιωτικές και ιατρικές πηγές. Έξι επιθέσεις, μεταξύ των οποίων η έκρηξη ενός παγιδευμένου αυτοκινήτου και μια επίθεση αυτοκτονίας, σημειώθηκαν μέσα και γύρω από τη Βαγδάτη με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 12 άνθρωποι και να τραυματιστούν 60, δήλωσαν τοπικές πηγές.
Στη βόρεια πετρελαιοπαραγωγό πόλη του Κιρκούκ, τέσσερα παγιδευμένα αυτοκίνητα εξερράγησαν σκοτώνοντας τέσσερις ανθρώπους και τραυματίζοντας 15. Οι πιο αιματηρές επιθέσεις σημειώθηκαν σε στρατιωτική βάση κοντά στην πόλη Ντουλουίγια, που βρίσκεται 100 χλμ. βόρεια της Βαγδάτης και στην Τάτζι, επίσης βόρεια της ιρανικής πρωτεύουσας. Τουλάχιστον επτά στρατιώτες των ιρακινών ενόπλων δυνάμεων σκοτώθηκαν σε καθεμιά από τις δύο επιθέσεις. Επιθέσεις σημειώθηκαν επίσης στην πρωτεύουσα και στις πόλεις Σααντίγια, Χαν Μπενί Σάαντ, Κιρκούκ Τουζ Χουρμάτου και Ντιμπίς.
Γιατρός του νοσοκομείου στην πόλη Μπάλαντ, 70 χλμ. βόρεια της ιρακινής πρωτεύουσας, κοντά στη Ντουλουίγια, δήλωσε ότι παρέλαβε τις σορούς επτά στρατιωτών ενώ περιέθαλψε δύο στρατιώτες τραυματίες. Υπολοχαγός του στρατού επιβεβαίωσε την επίθεση κάνοντας λόγο επίσης και για τέσσερις τραυματίες. "Ένοπλοι άνδρες εισέβαλαν στη βάση γύρω στις 05:00 τοπική ώρα", δήλωσε ο αξιωματικός.
Την Κυριακή, τουλάχιστον 17 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 96 τραυματίστηκαν σε σειρά επιθέσεων που σημειώθηκαν σε όλη τη χώρα, στις πιο αιματηρές επιθέσεις σχεδόν των τριών τελευταίων εβδομάδων. Δεν έχει γίνει ανάληψη ευθύνης για την επίθεση εναντίον της ιρακινής στρατιωτικής βάσης αλλά σε ηχογραφημένο μήνυμα που ανάρτησε στο ίντερνετ η πτέρυγα της Αλ Κάιντα στο Ιράκ, γνωστοποιεί την πρόθεσή της, να εντείνει τον αγώνα της.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Κυβερνητική έκθεση: Ευθύνες στην TEPCO για το δυστύχημα της Φουκουσίμα

Μεγάλες ευθύνες στη διαχειρίστρια εταιρία του εργοστασίου της Φουκουσίμα για το πυρηνικό ατύχημα της 11ης Μαρτίου 2011 –το χειρότερο μετά το Τσερνόμπιλ– επιρρίπτει η τελική έκθεση της επιτροπής έρευνας για το ατύχημα. Όπως προκύπτει, η εταιρία προέβη σε λανθασμένους χειρισμούς, ενώ οι ρυθμιστικές αρχές ήταν απροετοίμαστες για την καταστροφή που ακολούθησε τον σεισμό των 9 βαθμών και το επακόλουθο τσουνάμι.
Η εταιρία Tokyo Electric Power (TEPCO) και οι κρατικές ρυθμιστικές αρχές «ήταν πεπεισμένες ότι γεγονότα που ξεπερνούν τις εικασίες τους δεν πρόκειται να συμβούν», σύμφωνα με την τελική έκθεση της επιτροπής έρευνας για το ατύχημα στην Φουκουσίμα. «Δεν γνώριζαν ότι τα μέτρα αποφυγής της χειρότερης κατάστασης ήταν επί της ουσίας διάτρητα», κατέληξε η δεκαμελής επιτροπή η οποία ορίστηκε από την κυβέρνηση. Η επιτροπή κάλεσε την κυβέρνηση και την διαχειρίστρια εταιρία να συνεχίσει την έρευνα για το αν οι ζημιές στο εργοστάσιο προκλήθηκαν από τον σεισμό ή από το τσουνάμι που ακολούθησε.
Η επιτροπή δημοσιοποίησε μια προκαταρκτική έκθεση τον Δεκέμβριο στην οποία κατήγγειλε την κυβέρνηση και την ιδιωτική εταιρία που διαχειριζόταν το εργοστάσιο των έξι αντιδραστήρων. Διαπίστωσε ότι οι αρμόδιες αρχές και η TEPCO ήταν απροετοίμαστες για μια καταστροφή τόσο μεγάλη όσο ο σεισμός των 9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και το τσουνάμι που ακολούθησε.
Ο σχεδιασμός για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών ήταν ανεπαρκής και εφαρμόστηκε πλημμελώς, αποφάνθηκε η επιτροπή τον Δεκέμβριο, της οποίας προήδρευσε ο Γιοτάρο Χαταμούρα, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Τόκιο. Εξάλλου, στις αρχές Ιουλίου, μια ανεξάρτητη επιτροπή έρευνας διαπίστωσε σε έκθεσή της ότι το πυρηνικό ατύχημα το οποίο προκάλεσε την τήξη τριών από τους αντιδραστήρες του εργοστασίου, οφείλεται «σαφώς σε ανθρώπινα λάθη» και κατήγγειλε τόσο την διαχειρίστρια εταιρία όσο και την κυβέρνηση.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Συρία: Οι αντικαθεστωτικοί κατέλαβαν στρατόπεδο του στρατού στο Χαλέπι


Οι δυνάμεις των Σύρων ανταρτών κατέλαβαν χθες μια σχολή εκπαίδευσης πεζικού του συριακού στρατού, στην πόλη Μουσαλμιγιέχ, 16 χιλιόμετρα βόρεια της πόλης του Χαλεπίου, δήλωσε ανώτερος στρατιωτικός που αυτομόλησε από τον στρατό του Μπασάρ αλ Ασαντ, βασιζόμενος σε πηγές ανταρτών στο εσωτερικό της Συρίας.
«Αυτή είναι μεγάλης στρατηγικής και συμβολικής σημασίας επιτυχία. Η σχολή έχει αποθήκες πυρομαχικών τεθωρακισμένα και οι σχηματισμοί που στάθμευαν εκεί προστάτευαν τη βόρεια είσοδο προς το Χαλέπι», δήλωσε σε τηλεφωνική επικοινωνία στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters ο Ταξίαρχος Μουσταφά αλ-Σέιχ, από την πόλη Απαϊντέν στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία.
Παράλληλα, σύμφωνα με αντικαθεστωτικούς, στρατεύματα πιστά στον πρόεδρο της Συρίας πασάρ αλ Άσαντ εκτέλεσαν την Κυριακή τουλάχιστον 20 άοπλους άντρες σε συνοικίες της πρωτεύουσας Δαμασκού. Σύμφωνα με ακτιβιστές, οι άντρες ηλικίας μεταξύ 20 έως 30 ετών εκτελέστηκαν καθώς υπήρχαν υπόνοιες ότι ενίσχυαν τη δράση των ανταρτών στην περιοχή.
Την ίδια στιγμή, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου εκφράζει φόβους μήπως μέσα στο χάος που θα ακολουθήσει την κατάρρευση του καθεστώτος στη Συρία, τα χημικά όπλα που διαθέτει ο Μπασάρ αλ Άσαντ και οι πύραυλοι για την εκτόξευσή τους πέσουν στα χέρια της λιβανικής οργάνωσης Χεζμπολάχ.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Κίνα: Δεκάδες οι νεκροί από τις πλημμύρες στο Πεκίνο

Δραματικά αυξήθηκε τις τελευταίες ώρες ο αριθμός των θυμάτων από τις φονικές πλημμύρες που πλήττουν το Πεκίνο. Όπως μετέδωσαν κινεζικά κρατικά ΜΜΕ, ο απολογισμός των νεκρών αυξήθηκε από 10 σε 37, και δεν αποκλείεται να αυξηθεί ακόμα περισσότερο.
Είκοσι πέντε από τα θύματα πνίγηκαν, έξι σκοτώθηκαν από την κατάρρευση ενός κτιρίου, πέντε έχασαν τη ζωή τους από ηλεκτροπληξία και ένας από κεραυνό, σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν οι κινεζικές αρχές το βράδυ της Κυριακής. Οι καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις, οι χειρότερες που έχει ζήσει το Πεκίνο τα τελευταία 61 χρόνια, προκάλεσαν εκτεταμένες πλημμύρες με το ύψος του νερού να φτάνει σε πολλές περιοχές της πόλης το ένα μέτρο.
Το μέγεθος της κακοκαιρίας γίνεται κατανοητό από το γεγονός ότι ενώ ο μέσος όρος βροχόπτωσης στο Πεκίνο τον Ιούλιο ανέρχεται σε 170 χιλιοστά, η κινεζική πρωτεύουσα τις τελευταίες ώρες δέχτηκε βροχή ίση με 460 χιλιοστά, όπως αναφέρει το επίσημο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Τρεις νεκροί από πυρκαγιές στην Ισπανία


Οι δασικές πυρκαγιές που ξέσπασαν χθες κοντά στη Τζιρόνα, μια πόλη στο βόρειο τμήμα της Καταλονίας, κοντά στα σύνορα με τη Γαλλία, και οι οποίες είναι ακόμη εκτός ελέγχου, έχουν στοιχίσει μέχρι στιγμής τη ζωή τουλάχιστον τριών ανθρώπων. Οι θάνατοι αυτοί επιβεβαιώθηκαν επίσημα από τον υπουργό Εσωτερικών της Καταλονίας, Φελίπ Πούιτζ. Νεκροί είναι ένας πατέρας με την 15χρονη κόρη του, που σκοτώθηκαν πέφτοντας από ένα απότομο βράχο στην προσπάθειά τους να ξεφύγουν από τις φλόγες και ένα ακόμη άτομο που πέθανε από καρδιακή ανακοπή. Άλλα 19 άτομα έχουν τραυματισθεί. Οι ισχυροί άνεμοι εμπόδισαν τις προσπάθειες των πυροσβεστών να ελέγξουν τις φλόγες που μέχρι στιγμής έχουν κάψει πάνω από 22.000 στρέμματα. Η Τζιρόνα είναι κοντά στην Κόστα Μπράβα (άγρια ακτή), μια περιοχή όπου βρίσκονται μερικά από τα πιο δημοφιλή τουριστικά θέρετρα της ηπειρωτικής Ισπανίας.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com