Τρίτη 21 Αυγούστου 2012

Συρία: Μαίνονται οι μάχες - Νεκρή γιαπωνέζα δημοσιογράφος στο Χαλέπι


Οι μάχες συνεχίστηκαν τη Δευτέρα σε αρκετές πόλεις της Συρίας, ανάμεσά τους η Δαμασκός, η Ντεράα και το Χαλέπι. Κατά τη διάρκεια των μαχών στο Χαλέπι έχασε τη ζωή της μια 45χρονη γιαπωνέζα δημοσιογράφος, γεγονός που επιβεβαίωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Ιαπωνίας.

Η Μίκα Γιαμαμότο ήταν πολεμική ανταποκρίτρια για το ιαπωνικό πρακτορείο ειδήσεων και είχε κερδίσει πλήθος βραβείων για τη δουλειά της, ενώ είχε εργαστεί ως ανταποκρίτρια στο Ιράκ και το Αφγανιστάν. Η σορός της μεταφέρθηκε στην Τουρκία.

Σκληρή κριτική ασκήθηκε στον νέο ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ στη Συρία, Λακντάρ Μπραχίμι, επειδή αρνήθηκε να σχολιάσει εάν ο Μπασάρ Αλ Άσαντ θα πρέπει να παραιτηθεί.

Το Συριακό Εθνικό Συμβούλιο (SNC) δήλωσε ότι η στάση του Λακντάρ Μπραχίμι δείχνει «αδιαφορία για το αίμα του συριακού λαού και για το δικαίωμά τους να αυτοκαθορίζονται». Παράλληλα, απαίτησε από τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ να ζητήσει συγγνώμη.

«Εχω δεσμευτεί να βρω λύση. Αυτό είναι. Είμαι μεσολαβητής, δεν έχω προσχωρήσει σε κανένα συριακό κόμμα. Είμαι μεσολαβητής και ένας μεσολαβητής μιλάει στον καθένα και σε όλους, χωρίς επιρροή ή συμφέροντα» τόνισε ο Λ.Μπραχίμι από την πλευρά του. «Τότε θα αποφασίσω για το τι θα πω και τι θα κάνω» πρόσθεσε.

Πηγή: tovima.gr

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com 

Πολύνεκρη έκρηξη βόμβας στη νοτιοανατολική Τουρκία


Οκτώ άνθρωποι βρήκαν τον θάνατο, σήμερα, ενώ περίπου 50 άλλοι τραυματίσθηκαν από έκρηξη βόμβας, που είχε τοποθετηθεί σε αυτοκίνητο στο κέντρο της πόλης Γκαζιαντέπ της νοτιοανατολικής Τουρκίας, μεταδίδει το πρακτορείο Ντογκάν.

Σύμφωνα με τον κυβερνήτη της πόλης Ερντάλ Ατά, ο εκρηκτικός μηχανισμός στο παγιδευμένο αυτοκίνητο πυροδοτήθηκε με τηλεχειρισμό, μεταδίδει το πρακτορείο. Η έκρηξη σημειώθηκε κοντά σε αστυνομικό τμήμα, και σύμφωνα με τις εικόνες των τηλεοπτικών δικτύων είχε επίσης ως αποτέλεσμα να προκληθεί πυρκαγιά σε πολλά αυτοκίνητα --μεταξύ αυτών και σε αστικό λεωφορείο.

Οι νοτιοανατολικές περιοχές της Τουρκίας, λόγω της συντριπτικής παρουσίας του Κουρδικού στοιχείου, αποτελούν το επίκεντρο της δράσης του Κόμματος των Εργατών του Κουρδιστάν (ΡΚΚ).


Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com 

Ιρλανδία: Ύποπτος μηχανισμός ανακαλύφθηκε στην πρεσβεία του Ισραήλ

Η πρεσβεία του Ισραήλ στο Δουβλίνο εκκενώθηκε σήμερα μετά την ανακάλυψη ενός ύποπτου μηχανισμού στο χώρο του κτιρίου στο οποίο στεγάζεται, ανακοίνωσε η ιρλανδική αστυνομία. Μια ομάδα πυροτεχνουργών του στρατού έσπευσε στο σημείο και διεξάγει έρευνα, σύμφωνα με μία εκπρόσωπο της αστυνομίας. «Βρέθηκε ένας ύποπτος μηχανισμός και κληθήκαμε. Το κτίριο εκκενώνεται», είπε η εκπρόσωπος.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

ΕΚΤ: Προσέλαβε 40 εργαζομένους για να αντιμετωπίσει την κρίση του ευρώ

Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) ανακοίνωσε σήμερα την πρόσληψη 40 προσώπων για να αντιμετωπιστεί ο επιπλέον φόρτος εργασίας που προκαλεί η κρίση του χρέους, όμως οι προσλήψεις αυτές προβλέπεται ότι δεν θα είναι αρκετές για το συνδικάτο των εργαζομένων της.

Ο εκπρόσωπος επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια πληροφορία που είχε αρχικά δημοσιευτεί στην εφημερίδα Die Welt. Το συνδικάτο Ipso, το μόνο που αναγνωρίζεται στην ΕΚΤ και αντιπροσωπεύει περισσότερους από το 40% των 2.600 μισθωτών της (από τους οποίους 1.200 είναι μόνιμοι υπάλληλοι), διαμαρτύρεται εδώ και πολλούς μήνες για την υποβάθμιση των εργασιακών συνθηκών και για υπερβολικό φόρτο εργασίας.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, ο Μάριο Ντράγκι, είχε αναγνωρίσει τον Ιούλιο πως υπάρχει υπερβολικός φόρτος δουλειάς και είχε υποσχεθεί ότι θα αντιμετωπίσει το θέμα. Δεν είναι σίγουρο πως οι προσλήψεις που ανακοινώθηκαν σήμερα αρκούν στο συνδικάτο. Τον Ιούλιο το Ipso είχε αναφερθεί σε συζητήσεις για πρόσληψη 50 ως 60 προσώπων και είχε χαρακτηρίσει τότε τον αριθμό αυτό «τον ελάχιστο», απαιτώντας να «αναθεωρηθεί πλήρως» η κατάσταση.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Ρωσία και Κίνα προειδοποιούν τη Δύση για τη Συρία

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ προειδοποίησε τη Δύση να μην προβεί σε μονομερή ενέργεια κατά της Συρίας και τόνισε ότι Ρωσία και Κίνα συμφωνούν ότι οι παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και του Χάρτη του ΟΗΕ είναι ανεπίτρεπτες, μετέδωσαν σήμερα τα ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία.

«Η Ρωσία και η Κίνα βασίζουν τη διπλωματική τους συνεργασία στην ανάγκη να τηρούνται αυστηρά οι κανόνες του διεθνούς δικαίου και των αρχών που περιλαμβάνονται στον Χάρτη του ΟΗΕ και να μην επιτρέπεται η παραβίασή τους», φέρεται ότι δήλωσε ο Λαβρόφ σύμφωνα με το Ιντερφάξ, σε συνάντησή του με τον Ντάι Μπινγκούο, σύμβουλο του κινεζικού κράτους. «Πιστεύω ότι αυτός είναι ο μοναδικός σωστός δρόμος υπό τις παρούσες συνθήκες», τόνισε ο Ρώσος υπουργός.

Τα σχόλια αυτά έκανε ο Λαβρόφ μια ημέρα μετά τη δήλωση του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ότι οι αμερικανικές δυνάμεις είναι πιθανό να στραφούν κατά του Μπασάρ αλ Άσαντ εάν ο Σύριος πρόεδρος χρησιμοποιήσει χημικά όπλα κατά των ανταρτών που επιδιώκουν την ανατροπή του.

Συνεχίζονται οι συγκρούσεις

Στο μεταξύ, οι συγκρούσεις συνεχίζονται με αμείωτη ένταση στη Συρία. Τουλάχιστον εννέα άνθρωποι, ανάμεσά τους δυο γυναίκες και δυο παιδιά, ένα αγόρι εννέα ετών και ένα κορίτσι πέντε ετών, σκοτώθηκαν τα ξημερώματα στη διάρκεια βομβαρδισμών στο Χαλέπι, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Επίσης οι δυνάμεις του καθεστώτος βομβάρδισαν τις περιοχές Μαρέα και Ταλ Ριφάα της επαρχίας Χαλέπι. Τουλάχιστον 167 άνθρωπου σκοτώθηκαν χθες σε ολόκληρη τη Συρία, ανάμεσά τους 88 πολίτες, 32 αντάρτες και 47 στρατιώτες. Εξάλλου, δώδεκα πτώματα, μεταξύ των οποίων και δυο παιδιών, βρέθηκαν χθες στη συνοικία Καμπούν της Δαμασκού, σύμφωνα πάντα με το Συριακό Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Ισραήλ: Ο Νετανιάχου θέλει την υποστήριξη ραβίνου για να επιτεθεί στο Ιράν

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου έστειλε στενό συνεργάτη του στο ραβίνο Οβάντια Γιόσεφ, πνευματικό ηγέτη του υπερορθόδοξου κόμματος Shass, προκειμένου να εξασφαλίσει την υποστήριξή του σε μια επίθεση κατά του Ιράν, αναφέρουν σημερινά δημοσιεύματα ισραηλινών εφημερίδων.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Γιάακοβ Αμιντρόρ, διευθυντής του εθνικού συμβουλίου ασφαλείας, επισκέφθηκε την Παρασκευή τον ραβίνο Γιόζεφ στην κατοικία του στην Ιερουσαλήμ για να τού μιλήσει για το ιρανικό ζήτημα. Ερωτηθείς, ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος, ο οποίος δεν κατονομάζεται, επιβεβαίωσε την επίσκεψη, χωρίς να αναφερθεί στο περιεχόμενο των συνομιλιών. Ως σήμερα, η εντολή του ραβίνου προς τους βουλευτές του ήταν να αντιταχθούν σε οποιαδήποτε ισραηλινή επίθεση κατά των ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων εάν δεν υπάρχει χωρίς προηγούμενη συνεννόηση με τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, ο Νετανιάχου και ο υπουργός Άμυνας Εχούντ Μπαράκ δε διαθέτουν μια πλειοψηφία στους κόλπους της κυβέρνησης και του εθνικού συμβουλίου ασφαλείας για να εξαπολύσουν επίθεση κατά του Ιράν. Για το λόγο αυτό είναι σημαντική η στάση του Shass. Σύμφωνα με το ραδιοσταθμό του ισραηλινού στρατού, μετά την επίσκεψη αυτή ο ραβίνος Γιόζεφ εμφανίζεται λιγότερο αποφασισμένος να αντιταχθεί σε μια ισραηλινή επίθεση κατά του Ιράν.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Moody's: Δεν επαρκούν οι μεταρρυθμίσεις των χωρών της ευρωζώνης

Ο οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Moody's εκτιμά ότι οι μεταρρυθμίσεις που υιοθετήθηκαν από την Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Ισπανία επέτρεψαν τη βελτίωση της οικονομικής τους κατάστασης, αλλά η οριστική επίλυση των προβλημάτων τους θα διαρκέσει πολλά χρόνια.

«Η υλοποίηση ενός συγκεκριμένου αριθμού διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στις περιφερειακές χώρες της ευρωζώνης –Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία και Ισπανία– επέτρεψε τη βελτίωση της κατάστασης αλλά δεν έχει ακόμη επιλύσει τις εξωτερικές ανισορροπίες, οι οποίες αναπτύχθηκαν σε αυτές τις χώρες πριν από την κρίση», υπογράμμισε η Moody's σε ανακοίνωση Τύπου. Ο οίκος αξιολόγησης σημειώνει επίσης ότι η διόρθωση που προκλήθηκε από αυτές τις μεταρρυθμίσεις είναι στην καλύτερη περίπτωση ημιτελής, ανάλογα με τις χώρες, και ότι η ολοκλήρωσή της θα μπορούσε να διαρκέσει αρκετά χρόνια.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Αιθιοπία: Πέθανε ο πρωθυπουργός Μέλες Ζανάουι

Πέθανε ο πρωθυπουργός της Αιθιοπίας Μέλες Ζενάουι, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της χώρας. Ο Μέλες δεν είχε πραγματοποιήσει τις τελευταίες εβδομάδες καμιά δημόσια εμφάνιση και η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει τον Ιούλιο ότι αναρρώνει, χωρίς να διευκρινίσει από τι έπασχε.

Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση, χρέη πρωθυπουργού εκτελεί από σήμερα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Χαϊλεμαριάμ Ντεσαλέ. Η ίδια πηγή τόνισε πως ο πρωθυπουργός που βρίσκονταν σε νοσοκομείο στο εξωτερικό πέθανε από ξαφνική μόλυνση. Φήμες για την άσχημη κατάσταση της υγείας του είχαν ξεσπάσει όταν ο πρώην ηγέτης των ανταρτών, που βρισκόταν στην εξουσία από το 1991 όταν ανετράπη η χούντα του Μεγκίστου Χαϊλέ Μαριάμ, δεν παρέστη στη σύνοδο της Αφρικανικής Ένωσης στην Αντίς Αμπέμπα τον περασμένο μήνα.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com