Παρασκευή 13 Ιουλίου 2012

Τρόικα: Με ρυθμούς χελώνας οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα

Με ρυθμούς… χελώνας προχωρούν για τους αρμόδιους της Τρόικας τα μέτρα λιτότητας στη χώρα μας και οι μεταρρυθμίσεις στις οποίες έχουν δεσμευτεί ότι θα προχωρήσουν οι ελληνικές κυβερνήσεις τα δυο τελευταία χρόνια. Το συμπέρασμα και η αξιολόγηση αυτή προκύπτει από προκαταρκτική έκθεση της Τρόικας, σύμφωνα τουλάχιστον με πληροφορίες της κυβέρνησης της Γερμανίας που… διέρρευσαν στον Τύπο και τις οποίες επικαλείται σε σημερινό δημοσίευμά της η γερμανική εφημερίδα Rheinische Post.
«Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει εφαρμόσει ως τώρα 210 από 300 μέτρα λιτότητας», αναφέρει η έκθεση της Τρόικας, σύμφωνα με το δημοσίευμα. Όπως σημειώνει η εφημερίδα, η εικόνα που παρουσιάζει η έκθεση σε ό,τι αφορά στις μεταρρυθμίσεις είναι άσχημη. Ως παράδειγμα αναφέρονται οι ιδιωτικοποιήσεις, για τις οποίες τονίζεται ότι φέτος θα γίνουν μόνο δυο, και αυτές θα αφορούν σε μικρά ποσά, αξίας διψήφιου αριθμού εκατομμυρίων ευρώ. Την ίδια στιγμή, πάντα σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, η έκθεση επισημαίνει ότι δεν έχει σημειωθεί πρόοδος και στα θέματα καταπολέμησης της φοροδιαφυγής.
Όπως διευκρινίζεται, η γερμανική κυβέρνηση από την πλευρά της θεωρεί «απαράδεκτες» τις απαιτήσεις της ελληνικής πλευράς για χρονική παράταση δύο ετών στην εκπλήρωση των στόχων που έχουν συμφωνηθεί. Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ φέρεται να δήλωσε σε ηγετικά στελέχη του γερμανικού κυβερνητικού συνασπισμού ότι μπορεί να υπάρξει το πολύ μια παράταση μερικών εβδομάδων για την υλοποίηση των στόχων σε ό,τι αφορά στην μείωση του ελλείμματος και ότι επί της ουσίας οι όροι λιτότητας δεν επιτρέπεται να «νερωθούν». Με αυτό, αναφέρει η εφημερίδα, «η καγκελάριος δείχνει ότι σιγά-σιγά εξαντλείται η υπομονή της με την Ελλάδα».

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com


Νότια Αφρική: Τουλάχιστον 30 νεκροί από τη σύγκρουση τρένου με φορτηγό

Τουλάχιστον 30 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 20 τραυματίσθηκαν σήμερα στην επαρχία Μπουμαλάνγκα της βορειοανατολικής Νότιας Αφρικής, όταν φορτηγό, στο οποίο επέβαιναν αγρότες, διέσχισε επίπεδη διάβαση και συγκρούσθηκε με τραίνο το οποίο μετέφερε κάρβουνο στη Μοζαμβίκη.
Όπως δήλωσαν διασώστες που έσπευσαν στον τόπο του δυστυχήματος (κοντά στο στην είσοδο του φημισμένου πάρκου Κρούγκερ) εκτός από τους τουλάχιστον 30 νεκρούς υπάρχουν και πολλοί τραυματίες. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της έρευνας, φαίνεται ότι ο οδηγός του φορτηγού διέσχισε τις σιδηροδρομικές γραμμές χωρίς να ελέγξει αν ερχόταν κάποιο τραίνο τρένο. Το τρένο εμβόλισε το φορτηγό παρασύροντάς το σε απόσταση ενός ή δυο χιλιομέτρων. «Υπάρχουν διαμελισμένα πτώματα παντού», τόνισαν οι διασώστες.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Συρία: Νέο άγριο μακελειό καταγγέλλουν οι αντικαθεστωτικοί


Περισσότεροι από 200 πολίτες της Συρίας, ως επί το πλείστον άμαχοι, φέρονται να σφαγιάστηκαν σε ένα χωριό στην επαναστατημένη περιοχή Χάμα, το Ταραμσέχ, όταν αυτό βομβαρδίστηκε από ελικόπτερα και άρματα μάχης και στη συνέχεια δέχτηκε επίθεση από ομάδες πολιτοφυλάκων, που αποτελείωσαν ότι άφησε ο βομβαρδισμός. Εάν επιβεβαιωθεί η είδηση, θα πρόκειται για τη χειρότερη σφαγή στους 16 μήνες των συγκρούσεων που οι εξεγερμένοι μάχονται να ανατρέψουν τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ.
Αντικαθεστωτικοί ανέφεραν στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters ότι οι σουνίτες μουσουλμάνοι του Ταραμσέχ δέχθηκαν επίθεση βαρέων όπλων πριν οι φιλοκυβερνητικές ομάδες των Αλαουιτών εισέλθουν στο χωριό και σκοτώσουν έναν προς έναν τους κατοίκους. «Περισσότεροι από 200 άνθρωποι έπεσαν σήμερα στο Ταραμσέχ. Σκοτώθηκαν από τον βομβαρδισμό αρμάτων μάχης, επιθετικών ελικοπτέρων και πυρών πυροβολικού, αλλά και από εκτελέσεις με συνοπτικές διαδικασίες», δήλωσαν εκπρόσωποι των αντικαθεστωτικών.
Από την πλευρά της η κρατική τηλεόραση ανέφερε ότι, τρία μέλη των σωμάτων ασφαλείας σκοτώθηκαν σε μάχες στο Ταραμσέχ και κατηγόρησε τις «οπλισμένες τρομοκρατικές ομάδες» για τη διάπραξη σφαγής εκεί.
Ο Φαντί Σαμέχ, ακτιβιστής της αντιπολίτευσης από το Ταραμσέχ, δήλωσε ότι εγκατέλειψε το χωριό πριν από την σφαγή, αλλά ήταν σε επαφή με τους κατοίκους. «Φαίνεται ότι πολιτοφύλακες Αλαουιτών από τα γύρω χωριά κατέβηκαν στο Ταραμσέχ και άρχισαν να σκοτώνουν τους ανθρώπους. Ολόκληρα σπίτια έχουν καταστραφεί και καεί από τον βομβαρδισμό. Κάθε οικογένεια φαίνεται να έχει νεκρά μέλη της. Εμείς έχουμε τα ονόματα των ανδρών, των γυναικών και των παιδιών από αμέτρητες οικογένειες», ανέφερε.
Ο Αχμέτ, ένας άλλος ακτιβιστής, δήλωσε στο Reuters. «Μέχρι στιγμής, έχουν καταγραφεί 20 αναγνωρισμένα θύματα, ενώ 60 πτώματα είναι σε ένα τζαμί.. Οι άνθρωποι προσπάθησαν να διαφύγουν από τη στιγμή που ξεκίνησαν οι βομβαρδισμοί και ολόκληρες οικογένειες σκοτώθηκαν προσπαθώντας να ξεφύγουν».
Οι αναφορές για τη σφαγή δεν μπορούν να επιβεβαιωθούν από ανεξάρτητες πηγές, καθώς οι αρχές στη Συρία περιορίζουν σοβαρά την πρόσβαση των ανεξάρτητων δημοσιογράφων. Εβδομήντα οκτώ άνθρωποι πυροβολήθηκαν ή σφαγιάστηκαν ή κάηκαν ζωντανοί στο χωριό αλ-Μαζράατ, ένα χωριουδάκι σουνιτών, από μαχητές της σέκτας των Αλαουιτών στις 6 Ιουνίου, και 108 άνδρες, γυναίκες και παιδιά σφαγιάστηκαν στην πόλη Χούλα στις 25 Μαΐου.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Αφγανιστάν: Ο Καρζάι θέλει τον μουλά Όμαρ… αντίπαλο στις εκλογές

Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι προκάλεσε χθες τον ηγέτη των Ταλιμπάν, τον μουλά Όμαρ, να επιστρέψει στη χώρα, να ανοίξει ένα πολιτικό γραφείο και να. . . λάβει μέρος στις εκλογές στη χώρα το 2014 αφού εγκαταλείψει τα όπλα.
Το 2001, μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, δυνάμεις υπό την ηγεσία των ΗΠΑ ανέτρεψαν το καθεστώς του μονόφθαλμου ηγέτη των Ταλιμπάν, που έκτοτε παραμένει ασαφές πού βρίσκεται. «Έλα στο Αφγανιστάν, άσε τα όπλα των ξένων και φτιάξε ένα πολιτικό κόμμα εδώ με τους υποστηρικτές σου. Θέσε υποψηφιότητα στις εκλογές και εάν λάβεις τις ψήφους του λαού, τότε απόλαυσέ το. Κατόπιν θα πρέπει να αναλάβεις την διακυβέρνηση», δήλωσε ο Καρζάι σε συνέντευξη Τύπου στο οχυρωμένο προεδρικό του μέγαρο.
Ο Καρζάι έχει καλέσει επανειλημμένα τους Ταλιμπάν να εγκαταλείψουν τον ένοπλο αγώνα και να συμμετάσχουν στην πολιτική διαδικασία στο Αφγανιστάν, αλλά οι ισλαμιστές αντάρτες έχουν απορρίψει τις εκκλήσεις του. Οι Ταλιμπάν είχαν συμφωνήσει νωρίτερα φέτος να ανοίξουν μια αντιπροσωπεία στο Κατάρ για να υπάρξουν ειρηνευτικές συνομιλίες με τις ΗΠΑ, αλλά ανέστειλαν τις επαφές λίγο καιρό αργότερα κάνοντας λόγο για «απαράδεκτους όρους».

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Σουηδία: Δισεκατομμυριούχος για… δυο ώρες

Πολυεκατομμυριούχος αλλά μόνο για δυο ώρες έγινε ένας 50χρονος Σουηδός, ο τραπεζικός λογαριασμός του οποίου «φούσκωσε» ξαφνικά, χωρίς κανείς να γνωρίζει και να καταλάβει το πώς.
«Ήθελα μόνο να δω αν είχα στο λογαριασμό μου αρκετά χρήματα για να κάνω τα ψώνια της ημέρας», δήλωσε ο Άντερς Λόμπεργκ, από το Έστερσουντ της κεντρικής Σουηδίας, στην εφημερίδα Expressen. Ο 50χρονος χρησιμοποίησε την υπηρεσία Internet Banking της τράπεζάς του για να ελέγξει το υπόλοιπο του λογαριασμού και κυριολεκτικά… ζαλίστηκε από αυτό που είδε: ούτε λίγο ούτε πολύ, είχε πιστωμένες στον λογαριασμό του 6,206 δισεκατομμύρια κορώνες ή 724 εκατομμύρια ευρώ.
Η πρώτη του αντίδραση ήταν να «σώσει» την εικόνα στον υπολογιστή του κάνοντας print screen. Ο Λόμπεργκ άρχισε κατόπιν να σκέφτεται αν θα έπρεπε να μεταφέρει το ποσό σε άλλο λογαριασμό και τι θα μπορούσε να κάνει στη ζωή του με τόσα χρήματα. Ονειρεύτηκε μάλιστα, όπως εκμυστηρεύτηκε, να αγοράσει ένα κότερο και να ταξιδέψει στην Καραϊβική.
Δυστυχώς για αυτόν, το όνειρο έσβησε γρήγορα. Μετά από δυο ώρες, τα χρήματα εξανεμίστηκαν και ο λογαριασμός του έδειξε και πάλι τα φυσιολογικά, χαμηλά έσοδά του. Η εκπρόσωπος της τράπεζας Swedbank δήλωσε ότι κατανοεί το δράμα του Λόμπεργκ αλλά δεν γνωρίζει πώς έγινε το λάθος. «Ίσως να ήταν άλλη τράπεζα που μετέφερε το ποσό. Δεν προέρχεται αναγκαστικά από εμάς», σημείωσε.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Η Moody's υποβάθμισε κατά δύο μονάδες την Ιταλία

Ο οίκος αξιολόγησης Moody’s υποβάθμισε χθες την πιστοληπτική ικανότητα της Ιταλίας κατά δύο βαθμίδες, από Α3 σε Baa2. Παράλληλα, όπως σημείωσε ο οίκος αξιολόγησης, διατήρησε τις αρνητικές προοπτικές για το μέλλον της οικονομίας της λόγω της κατάστασης που επικρατεί στην ευρωζώνη και την «μόλυνση» από την Ισπανία και την Ελλάδα.
«Η Ιταλία είναι πιο πιθανό να βιώσει μια απότομη αύξηση του κόστους χρηματοδότησης ή να χάσει την πρόσβαση στις αγορές κεφαλαίων, λόγω της εύθραυστης εμπιστοσύνης των αγορών και του κινδύνου μόλυνσης από την Ελλάδα και την Ισπανία», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Moody’s, που θεωρεί ότι οι βραχυπρόθεσμες οικονομικές προοπτικές της Ιταλίας έχουν επιδεινωθεί. Σύμφωνα με τη Moody’s, οι συνθήκες όπως η αύξηση της ανεργίας εμποδίζουν την Ιταλία να εκπληρώσει τους στόχους της για μείωση των ελλειμμάτων που δημιουργούν τον κίνδυνο η χώρα να μην μπορεί πλέον να τύχει χρηματοδότησης από τις χρηματοπιστωτικές αγορές. Η Ιταλία, τέθηκε επίσημα σε κατάσταση ύφεσης στα τέλη του 2011.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com