Πέμπτη 7 Ιουνίου 2012

Ιράκ: Εκτελέστηκε ο γραμματέας του Σαντάμ Χουσέιν

Εκτελέστηκε σήμερα ο γραμματέας του πρώην προέδρου του Ιράκ Σαντάμ Χουσέιν, Άμπεντ Χμουντ, ο οποίος είχε συλληφθεί τον Ιούνιο του 2003 και είχε καταδικαστεί σε θάνατο, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Δικαιοσύνης Χάινταρ αλ Σαάντι. «Το υπουργείο Δικαιοσύνης εκτέλεσε την θανατική ποινή που είχε επιβληθεί στον εγκληματία Άμπεντ Χμουντ για γενοκτονία κατά την καταστολή των σιιτών τη δεκαετία του 1980», δήλωσε ο Σαάντι. Ο Χμουντ, γνωστός επίσης με το όνομα Άμπεντ Χαμίντ Μαχμούντ, καταδικάστηκε σε θάνατο τον Οκτώβριο του 2010.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Πακιστάν: Τουλάχιστον 8 νεκροί από επίθεση σε θρησκευτικό σχολείο

Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα από την έκρηξη βόμβας μπροστά από ένα θρησκευτικό σχολείο στο νοτιοδυτικό Πακιστάν, που συνταράσσεται συχνά από βίαια επεισόδια μεταξύ σουνιτών και σιιτών, αλλά και από επιθέσεις των Ταλιμπάν, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία.
Η βόμβα που ήταν τοποθετημένη σε ένα ποδήλατο εξερράγη μπροστά στην πόρτα μιας σουνιτικής μαντράσα στη Κουέτα, πρωτεύουσα της επαρχίας Μπαλουτσιστάν, την ώρα που γινόταν μια τελετή για να παραλάβουν οι μαθητές τα διπλώματά τους, επεσήμανε ο Κάζι Αμπντούλ Ουάχιντ, αξιωματικός της τοπικής αστυνομίας. Τουλάχιστον τρία αγόρια, 7, 9 και 14 ετών, είναι ανάμεσα στους νεκρούς.
Προς το παρόν καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση αυτή. Η επαρχία Μπαλουτσιστάν, που βρίσκεται στα σύνορα με το Αφγανιστάν και το Ιράν, είναι προπύργιο των Ταλιμπάν, θέατρο πολλών επιθέσεων από σουνίτες εναντίον της σιιτικής μειονότητας και συνταράσσεται από μια αποσχιστική εξέγερση. Περισσότεροι από 5.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε όλο το Πακιστάν σε περίπου 600 επιθέσεις που έχουν σημειωθεί τα τελευταία πέντε χρόνια.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com


Τσουνάμι: Αποβάθρα από λιμάνι της Ιαπωνίας ξεβράστηκε σε παραλία των ΗΠΑ

Μια αποβάθρα που είχε παρασυρθεί από τα τεράστια τσουνάμι που έπληξαν πέρσι την Ιαπωνία πέρυσι ξεβράστηκε την Τρίτη –15 μήνες αργότερα– σε μια παραλία στην πολιτεία Όρεγκον των ΗΠΑ, όπου οι αρχές εξετάζουν… πώς θα την απομακρύνουν.
«Αυτό είναι το πρώτο αντικείμενο που ξεβράστηκε και ήταν τόσο μοναδικό που επιβεβαιώσαμε ότι ήταν πράγματι από το τσουνάμι», δήλωσε ο Κρις Χέιβελ, εκπρόσωπος μιας αρμόδιας υπηρεσίας. Το ιαπωνικό προξενείο επιβεβαίωσε ότι η αποβάθρα προερχόταν από τις βορειοανατολικές ακτές της Ιαπωνίας.
Σύμφωνα με Ιάπωνες αξιωματούχους, η αποβάθρα προήλθε από το λιμάνι Μισάουα, στην περιοχή Αομόρι. Οι αρχές στο Όρεγκον και άλλες πολιτείες της δυτικής ακτής, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, μη κυβερνητικές οργανώσεις και άλλοι προσπαθούν να συντονίσουν τον καθαρισμό των συντριμμιών. Η Ιαπωνία εκτιμά ότι 1,5 εκατ. τόνοι συντριμμιών που παρέσυραν τα τσουνάμι πλέουν ακόμη στον Ειρηνικό.
Η αποβάθρα 20 μέτρων, φτιαγμένη από τσιμέντο και μέταλλο, έχει μια μικρή πλάκα με μια επιγραφή στο ιαπωνικό αλφάβητο. Ξεβράστηκε νωρίς την Τρίτη το πρωί στην γραφική παραλία Αγκέιτ, βόρεια του Νιούπορτ, 177 χλμ. νοτιοδυτικά του Πόρτλαντ. Οι αρχές θα την απομακρύνουν, αν και δεν είναι ακόμα σαφές ποιος θα επωμιστεί το κόστος. Η αποβάθρα ελέγχθηκε και βρέθηκε ότι δεν έχει επικίνδυνα επίπεδα ραδιενέργειας.
Ο σεισμός της 11ης Μαρτίου και τα τσουνάμι που ακολούθησαν στοίχισαν τη ζωή σε περίπου 16.000 ανθρώπους, ενώ 3.000 εξακολουθούν να αγνοούνται. Πάνω από 5 εκατ. τόνοι συντρίμμια παρασύρθηκαν στη θάλασσα, αλλά το μεγαλύτερο μέρος τους βυθίστηκε.

Περισσότερες ειδήσεις στο: http://lpyrgos.blogspot.com

Α. Μέρκελ: Πολιτική ένωση της Ευρώπης αλλά… σε δυο ταχύτητες!

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ δήλωσε σήμερα ότι έχει την πρόθεση να εργασθεί για μία πολιτική ένωση στην Ευρώπη, υπό το όρο της αποδοχής της ιδέας μίας Ευρώπης δύο ταχυτήτων, εάν ορισμένες χώρες σταθούν εμπόδιο.
«Έχουμε ανάγκη από περισσότερη Ευρώπη... από μία δημοσιονομική ένωση... και έχουμε ανάγκη πριν από όλα από μία πολιτική ένωση. Οφείλουμε βήμα-βήμα να αφήσουμε εξουσίες στην Ευρώπη», δήλωσε η καγκελάριος στην δημόσια γερμανική τηλεόραση. Όμως, «δεν πρέπει να παραμείνουμε ανενεργοί διότι η μία ή η άλλη χώρα δεν επιθυμούν να ακολουθήσουν», τόνισε.
Η Μέρκελ προχώρησε στις δηλώσεις μετά την τηλεφωνική της συνομιλία με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, με τον οποίο συζήτησε την ανάγκη λήψης μέτρων για την ενίσχυση της ευρωζώνης. Η καγκελάριος θα συναντηθεί το μεσημέρι με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον με τον οποίο θα συζητήσουν την κρίση της ευρωζώνης.
Η καγκελάριος Μέρκελ επεδίωξε να μετριάσει τις προσδοκίες από την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής της 28ης και 29ης Ιουνίου, σημειώνοντας ότι δεν θα λύσει όλα τα προβλήματα δια μιας, εξηγώντας ότι δεν πιστεύει ότι μία σύνοδος κορυφής είναι ικανή να επιλύσει τα πάντα «ως δια μαγείας».Πρόσθεσε ότι προτίθεται να καταθέσει στη σύνοδο του Ιουνίου πρόταση για πρόγραμμα εργασίας επί μίας πολιτικής ένωσης.

Περισσότερες ειδήσεις στο: http://lpyrgos.blogspot.com

Χ. Κλίντον: Ο Άσαντ πρέπει να μεταβιβάσει πλήρως την εξουσία

Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον δήλωσε στους αντιπροσώπους Δυτικών και αραβικών κρατών στη χθεσινή σύνοδο της Κωνσταντινούπολης για τη Συρία ότι η στρατηγική για την πολιτική μετάβαση στη χώρα αυτή πρέπει να συμπεριλαμβάνει την πλήρη παράδοση της εξουσίας από τον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ.
Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση, αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε πως η Κλίντον τόνισε επίσης πως πρέπει να δημιουργηθεί μια πλήρως αντιπροσωπευτική μεταβατική κυβέρνηση στη Συρία η οποία θα οδηγήσει τη χώρα σε ελεύθερες και δίκαιες εκλογές. Εξάλλου, η Γαλλία ανακοίνωσε στην διάρκεια της συνόδου αυτής ότι σχεδιάζει να διοργανώσει μια νέα συνάντηση της ομάδας των «Φίλων της Συρίας» στο Παρίσι την 6η Ιουλίου.
Από την πλευρά της, η κυβέρνηση του Μπασάρ αλ Άσαντ διέψευσε με ανακοίνωσή της ότι ευθύνεται για τη σφαγή η οποία διαπράχθηκε χθες στην περιοχή Χάμα. «Αυτά τα οποία μετέδωσαν ορισμένα ΜΜΕ ότι συνέβη στην αλ Κουμπέιρ, στην περιοχή της Χάμα, είναι ψευδή. Μια τρομοκρατική οργάνωση διέπραξε ένα ειδεχθές έγκλημα στη Χάμα. Τα ρεπορτάζ των ΜΜΕ αυτών σκοπό έχουν να συμβάλλουν να συνεχιστεί να χύνεται το αίμα των Σύριων», ανέφερε η ανακοίνωση.
Στο μεταξύ σφοδρές μάχες σημειώθηκαν σε προάστια της Δαμασκού αργά χθες. Κάτοικοι στο κέντρο της συριακής πρωτεύουσας είπαν ότι άκουγαν σφοδρά πυρά, ενώ ακτιβιστές μίλησαν και εκρήξεις και ήχους από πυρά βαρέων πολυβόλων. Σε ορισμένες περιοχές, είπαν, είδαν ελικόπτερα. Οι Σύριοι αντάρτες ανακοίνωσαν αυτή την εβδομάδα ότι παύουν να τηρούν πλέον την εκεχειρία που είχε κηρυχθεί στη χώρα με την υποστήριξη του ΟΗΕ, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι συνεχίζει την αιματοχυσία.

Περισσότερες ειδήσεις στο: http://lpyrgos.blogspot.com

ΗΠΑ: Νέες αντεγκλήσεις Δημοκρατικών – Ρεπουμπλικάνων για τη φορολογία

Οι Δημοκρατικοί του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα αντάλλαξαν χθες εκ νέου φραστικά πυρά με τους Ρεπουμπλικάνους για τον τρόπο αποφυγής ενός νέου αδιεξόδου σε ό,τι αφορά τα δημοσιονομικά της χώρας. Η κυβέρνηση επέμεινε ότι θα αφήσει τις μειώσεις φόρων για τους πλουσιότερους Αμερικανούς που είχε θεσπίσει η προηγούμενη κυβέρνηση του Τζορτζ Μπους να λήξουν, όπως προβλέπεται, την 1η Ιανουαρίου 2013.
Η προοπτική των υψηλότερων φόρων και των αυτόματων περικοπών κρατικών δαπανών του χρόνου συνέβαλε να αυξηθούν οι εκκλήσεις προς τον Ομπάμα να παρατείνει προσωρινά όλες τις μειώσεις της εποχής Μπους, ώστε να πειστούν οι Ρεπουμπλικάνοι να δεχτούν μια συνολική συμφωνία για την νέα αύξηση του ορίου του ομοσπονδιακού χρέους, αλλά ο Λευκός Οίκος δεν υποχώρησε. Αν λήξει η ισχύς των μειώσεων των φόρων, ο φορολογικός συντελεστής για τους πλουσιότερους Αμερικανούς θα αυξηθεί στο επίπεδο που βρισκόταν πριν από την πρωτοβουλία Μπους, το 39,6%, από 35% σήμερα.

Περισσότερες ειδήσεις στο: http://lpyrgos-blogspot.com

Ομπάμα, Μέρκελ και Μόντι συμφωνούν για την ενίσχυση της ευρωζώνης

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα συμφώνησε σε ξεχωριστές τηλεφωνικές συνομιλίες που είχε με την Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Μόντι ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα πράγματα για να ενισχυθεί η ευρωπαϊκή οικονομία και να προωθηθεί η ανάπτυξη. Αυτό ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.
«Οι ηγέτες συμφώνησαν ότι είναι σημαντικό να ληφθούν μέτρα για να ενισχυθεί η ανθεκτικότητα της ευρωζώνης και η ανάπτυξη στην Ευρώπη και στον κόσμο και συμφώνησαν να παραμείνουν σε επαφή», δήλωσε σε δημοσιογράφους στο προεδρικό αεροσκάφος ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ.

Περισσότερες ειδήσεις στο: http://lpyrgos.blogspot.com