Παρασκευή 20 Ιουλίου 2012

ΗΠΑ: Μακελειό σε κινηματογράφο του Ντένβερ


Ένας ένοπλος μασκοφόρος άνοιξε πυρ και σκότωσε δέκα ανθρώπους, ενώ τραυμάτισε 30 με 40, στην πρεμιέρα της νέας ταινίας της σειράς Μπάτμαν «Ο Σκοτεινός Ιππότης: Η Επιστροφή» μέσα σε κινηματογραφική αίθουσα στο Ντένβερ των ΗΠΑ, μετέδωσε σήμερα ο τοπικός ραδιοφωνικός σταθμός KOA επικαλούμενος αυτόπτες μάρτυρες.
Ο άγνωστος που φορούσε αντιασφυξιογόνο μάσκα, άνοιξε πυρ στη διάρκεια προβολής της ταινίας σε αίθουσα εμπορικού κέντρου στο προάστιο Ορόρα και στη συνέχεια πέταξε κάτι το οποίο ήταν πιθανόν δακρυγόνο. Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, μετέδωσε πάντως ότι οι δράστες ήταν δύο και ότι ο ένας συνελήφθη από την αστυνομία.
Πλάνα που μετέδωσε το CNN δείχνουν δεκάδες αστυνομικούς συγκεντρωμένους στον τόπο της επίθεσης. Ο ραδιοσταθμός KOA μετέδωσε ότι οι αρχές εκκένωσαν την περιοχή και ελέγχουν αν υπάρχει μέσα στην αίθουσα εκρηκτικός μηχανισμός. Το CNN επικαλέστηκε αυτόπτη μάρτυρα, ο οποίος είπε ότι είδε έναν άνδρα να ανεβαίνει αργά τις σκάλες και να ανοίγει πυρ αδιακρίτως. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, τα τοπικά νοσοκομεία ενημερώθηκαν για ένα περιστατικό με πολλές απώλειες.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Συρία: Κλιμακώνονται οι συγκρούσεις σε Δαμασκό και… Νέα Υόρκη!

Κλιμακώνονται όλο και πιο πολύ οι μάχες και οι συγκρούσεις που έχουν ξεσπάσει στη Συρία μεταξύ των ανταρτών και των υποστηρικτών του καθεστώτος του προέδρου της χώρας Μπασάρ αλ Άσαντ. Στη Δαμασκό διεξάγονται οι σφοδρότερες μάχες των τελευταίων 16 μηνών που διαρκεί η εξέγερση, και μόνο χθες έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 250 άνθρωποι.
Ο χθεσινός απολογισμός των νεκρών ήταν ο βαρύτερος που έχει καταγραφεί από την έναρξη της εξέγερσης. Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αργά χθες το βράδυ, ο απολογισμός των συγκρούσεων ήταν 109 άμαχοι, 93 στρατιώτες και 46 μαχητές της αντιπολίτευσης και λιποτάκτες. Οι μάχες ανάμεσα στις τακτικές δυνάμεις και τους αντάρτες του Ελεύθερου Συριακού Στρατού επικεντρώθηκαν στη Δαμασκό, αλλά συγκρούσεις σημειώθηκαν και στις πόλεις Χομς, Χαλέπι, Ιντλίμπ και Χαμά, σύμφωνα με αυτή τη μη κυβερνητική οργάνωση. «Είναι ο πιο βαρύς απολογισμός που έχει καταγραφεί εδώ και 16 μήνες», διαβεβαίωσαν εκπρόσωποί της. Οι ίδιοι σημειώνουν ότι ο αριθμός των νεκρών είναι πιθανό να αυξηθεί κι άλλο.
Χθες, δεκάδες άντρες των δυνάμεων ασφαλείας και του συριακού στρατού φέρονται αν σκοτώθηκαν όταν οι αντάρτες επιτέθηκαν με οπλοπολυβόλα και εκρηκτικά στο κεντρικό κτίριο της αστυνομίας στη Δαμασκό. Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών δείχνουν ότι το καθεστώς χάνει όλο και περισσότερο έδαφος. Σύμφωνα με δηλώσεις Ιρακινών αξιωματούχων, πλέον όλη η μεθόριος στα σύνορα μεταξύ Συρίας και Ιράκ βρίσκεται υπό τον έλεγχο των αντικαθεστωτικών.
Ωστόσο, όποια και να είναι η κατάσταση στη μεθόριο, οι δυνάμεις του Άσαντ φαίνεται ότι είναι ακόμα αρκετά ισχυρές στην πρωτεύουσα. Όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση, ο συριακός στρατός «εκκαθάρισε» τη συνοικία Μιντάν, κοντά στο κέντρο της Δαμασκού, από τους αντάρτες, ύστερα από σφοδρές μάχες. Όπως όλες οι πληροφορίες που μεταδίδονται και από τις δυο αντιμαχόμενες πλευρές και ειδικά οι αριθμοί των νεκρών που δίνουν οι αντάρτες, έτσι και αυτή είναι ουσιαστικά αδύνατο να επιβεβαιωθεί.
Την ώρα που οι συγκρούσεις στη Συρία λαμβάνουν όλο και πιο άγρια μορφή και εξελίσσονται ουσιαστικά σε εμφύλιο πόλεμο, κλιμακώνεται και η διπλωματική «μάχη» για τη στάση της διεθνούς κοινότητας. Η Ρωσία και η Κίνα μπλόκαραν χθες εκ νέου στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ένα ψήφισμα που είχε σκοπό να αυξήσει την πίεση στο καθεστώς του προέδρου Άσαντ. Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν χαρακτήρισε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας «απογοητευτικό».
Να σημειωθεί πάντως ότι το σχέδιο του ψηφίσματος για επιβολή κυρώσεων στη Συρία που απορρίφτηκε τελικά από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εξαιτίας του «βέτο» της Ρωσίας και της Κίνας, είχε στόχο να δοθεί το «πράσινο φως» για μια στρατιωτική επέμβαση της Δύσης στη χώρα αυτή, όπως εκτιμά σήμερα η εφημερίδα της Κίνας «Λαϊκή Ημερησία». Η εφημερίδα αυτή είναι όργανο του κυβερνώντος Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος! Η εκδοχή αυτή απορρίφτηκε αμέσως από τις χώρες της Δύσης.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Ισραήλ: Ο Νετανιάχου κατηγορεί το Ιράν για τη βομβιστική επίθεση στη Βουλγαρία

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου χαρακτήρισε σήμερα το Ιράν ως «το πιο επικίνδυνο κράτος σε ολόκληρο τον κόσμο» και κατηγόρησε την Τεχεράνη ότι βρίσκεται πίσω από την βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας που είχε ως στόχο Ισραηλινούς τουρίστες που επισκέπτονταν τη Βουλγαρία (βλέπε: http://lpyrgos-international.blogspot.gr/2012/07/7.html).
Πέντε Ισραηλινοί τουρίστες και ο Βούλγαρος οδηγός του λεωφορείου έχασαν τη ζωή τους κατά την επίθεση, έξω από το αεροδρόμιο στη Μπουργκάς. Οι βουλγαρικές αρχές κυκλοφόρησαν ένα βίντεο από τις κάμερες ασφαλείας του αεροδρομίου, το οποίο δείχνει τον πιθανό βομβιστή, έναν άντρα νεαρής ηλικίας, να κουβαλά ένα μεγάλο σακίδιο και να περιφέρεται στο κτίριο. Ο υπουργός εσωτερικών Τσβέταν Τσβέτανοφ σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους τόνισε ότι το σακίδιο που κουβαλούσε ο ύποπτος περιείχε ένα εκρηκτικό μηχανισμό, τον οποίο ο άντρας ενεργοποίησε μόλις πέρασε την πόρτα του λεωφορείου.
Στην Ιερουσαλήμ, ο Νετανιάχου δήλωσε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, ότι το Ιράν και η Λιβανέζικη οργάνωση Χεζμπολάχ διεξάγουν μια παγκόσμια καμπάνια τρομοκρατίας και κρύβονται πίσω από τη βομβιστική επίθεση στη Βουλγαρία. Συνέχισε λέγοντας ότι το Ιράν «ήταν η νούμερο ένα χώρα εξαγωγής τρομοκρατών» και αναφερόμενος στο φερόμενο πρόγραμμα πυρηνικών όπλων σημείωσε ότι «το πιο επικίνδυνο κράτος στο κόσμο δεν θα πρέπει να αποκτήσει το πιο επικίνδυνο όπλο».

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Ισπανία: «Ανθρωποθάλασσα» στη Μαδρίτη κατά των γελοίων μέτρων λιτότητας

Τεράστια ήταν η χθεσινή ανταπόκριση από τους πολίτες, στο κάλεσμα των συνδικαλιστικών συνομοσπονδιών για μαζική κινητοποίηση τόσο στη Μαδρίτη όσο και σε άλλες πόλεις της Ισπανίας, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν κατά των γελοίων (αντίστοιχων των ελληνικών) μέτρων λιτότητας που εξήγγειλε πρόσφατα η συντηρητική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι.
Η διαδήλωση στη Μαδρίτη ήταν… κολοσσιαία και εκτιμάται ότι συμμετείχαν σε αυτή εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ανταποκριτές των ξένων πρακτορείων έκαναν λόγο για «λαοθάλασσα» και για «πάτρα πολύ μεγάλη συμμετοχή». Η διαδήλωση έγινε με το σύνθημα: «Η κυβέρνηση επιθυμεί στη χώρα να υπάρξουν ερείπια πρέπει λοιπόν να την εμποδίσουμε».
Η διαδήλωση εξελίχτηκε και ολοκληρώθηκε ομαλά, μετά το πέρας της όμως σημειώθηκαν επεισόδια, και η αστυνομία φέρεται να επιτέθηκε σε διαδηλωτές και να άνοιξε πυρ με… σφαίρες από καουτσούκ, όπως τουλάχιστον ανέφεραν ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων. Επίσης, ξυλοκόπησαν με γκλομπ μικρές ομάδες διαδηλωτών που επιχειρούσαν να κινηθούν προς το κοινοβούλιο.
Υπενθυμίζεται, ότι το ίδιο συνδικαλιστικό κάλεσμα για λαϊκές κινητοποιήσεις, εναντίον των κυβερνητικών μέτρων οικονομικής λιτότητας, ισχύει σήμερα για ογδόντα (80) πόλεις, σε όλη την Ισπανία.
Να σημειωθεί ότι τα τελευταία μέτρα της κυβέρνησης Ραχόι ακολουθούν τις πεπατημένες συνταγές της Τρόικας, που τόσο «καλά» αποτελέσματα έφεραν στην Ελλάδα και περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, «γενναία» αύξηση του ΦΠΑ αλλά και μεγάλες μισθολογικές περικοπές σε όλη τη δημόσια διοίκηση.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Ζανζιβάρη: Τουλάχιστον 62 οι νεκροί από το ναυάγιο πορθμείου

Τουλάχιστον 62 πτώματα περισυνελέγησαν στον Ινδικό ωκεανό ενώ τα σωστικά συνεργεία δεν έχουν πλέον καμιά ελπίδα ότι μπορεί κάποιος από τους 83 ακόμη αγνοούμενους να εντοπιστεί ζωντανός, ύστερα από το προχθεσινό ναυάγιο (βλέπε: http://lpyrgos-international.blogspot.gr/2012/07/blog-post_19.html) οχηματαγωγού στη θαλάσσια περιοχή του αρχιπελάγους της Ζανζιβάρης, όπως ανακοίνωσε το λιμενικό αργά σήμερα, 30 ώρες από το ναυάγιο.
Ο εκπρόσωπος του λιμενικού Μοχάμετ Μίνα επισήμανε ότι «υπάρχουν 145 επιζώντες».Στο οχηματαγωγό που ναυάγησε σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις είχαν επιβιβαστεί τουλάχιστον 290 άνθρωποι. Είθισται πολλοί υπεράριθμοι επιβάτες να μην εγγράφονται στους καταλόγους επιβίβασης στην περιοχή αυτή.
Το πολύνεκρο ναυάγιο στο αρχιπέλαγος είναι το δεύτερο μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο. Την 10η Σεπτεμβρίου το Spicy Islander ναυάγησε μεταξύ δύο νήσων του αρχιπελάγους παρασύροντας στο θάνατο τουλάχιστον 203 από τους περίπου 800 επιβάτες του. Ανάμεσα στα θύματα είναι δύο ξένοι, σύμφωνα με τις αρχές.Οι αρχές διεξάγουν έρευνα για το ναυάγιο και η υπερφόρτωση του οχηματαγωγού θεωρείται η πιθανότερη αιτία της καταστροφής.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Γερμανία: Εγκρίθηκε η χορήγηση δανείου στην Ισπανία

Οι Γερμανοί βουλευτές ενέκριναν χθες στην Μπούντεσταγκ (Κάτω Βουλή) με πολύ μεγάλη πλειοψηφία τη χορήγηση βοήθειας ύψους 100 δισεκατομμυρίων ευρώ το ανώτερο, στην Ισπανία, με στόχο την ανακεφαλαιοποίηση των ισπανικών τραπεζών.
Από τους 583 βουλευτές που ήταν παρόντες, οι 473 ψήφισαν υπέρ, οι 97 κατά και οι 13 απείχαν. Η έγκριση του κοινοβουλίου ήταν απαραίτητη προκειμένου η Γερμανία να δώσει σήμερα το «πράσινο φως» στην αποδέσμευση των κεφαλαίων για τη Μαδρίτη.
Παρά το μεγάλο αριθμό των βουλευτών που στήριξαν την πρόταση, η κυβέρνηση της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ έχασε τη σημαντική μεν αλλά συμβολική –υπό τις παρούσες συνθήκες– πλειοψηφία, καθώς 22 βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού καταψήφισαν το σχέδιο διάσωσης των ισπανικών τραπεζών και ένας απείχε. Ο αριθμός των «ανταρτών» βουλευτών είναι πάντως μικρότερος από τους 26 που στις 29 Ιουνίου καταψήφισαν το Σύμφωνο Σταθερότητας και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.
Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ήταν αναμενόμενο, αφού τα κόμματα της αντιπολίτευσης είχαν ήδη ανακοινώσει ότι θα ψήφιζαν υπέρ της παροχής βοήθειας στην Ισπανία.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Ford: Ανακαλούνται 11.500 οχήματα του μοντέλου Escape

Η αυτοκινητοβιομηχανία Ford Motor Co ανακοίνωσε ότι ανακαλεί 11.500 καινούρια οχήματα του μοντέλου Ford Escape 2013, 1.600 κυβικών, προειδοποιώντας τους κατόχους τους να σταματήσουν να τα οδηγούν άμεσα, επειδή υπάρχει κίνδυνος να εκδηλωθεί φωτιά στον κινητήρα τους.
Είναι ιδιαίτερα σπάνιο μια αυτοκινητοβιομηχανία να καλεί τους οδηγούς να μην κυκλοφορούν τα οχήματα που πρόκειται να αποσυρθούν. Η εταιρεία ζήτησε από τους ιδιοκτήτες να επικοινωνήσουν άμεσα με τους τοπικούς αντιπροσώπους της ώστε να τους δοθούν προσωρινά άλλα αυτοκίνητα, μέχρι να επισκευαστούν τα δικά τους. Το νέο Escape μπήκε στην αγορά μόλις τον περασμένο μήνα και θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό μοντέλο για την Ford. Η ανάκληση δεν αφορά τα μοντέλα των 2.000 και 2.500 κυβικών.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Ανήκουστο το επίπεδο φορολογίας στην Ιταλία

Το επίπεδο της γενικής φορολογίας στην Ιταλία έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο και έχει φθάσει πλέον στο… 55% του παραγόμενου εισοδήματος, όπως αναφέρει έρευνα της εμπορικής ένωσης Confcommercio!
Η Confcommercio υποστηρίζει ότι πρόκειται για διεθνές ρεκόρ, το οποίο ξεπερνά κατά πολύ τα μέχρι τώρα επίσημα στοιχεία, που περιόριζαν το επίπεδο των φορολογικών βαρών στο 45,2%. Μετά την Ιταλία, στη σχετική κατάταξη ακολουθούν η Δανία (48,2%), η Γαλλία (48,2%) και η Σουηδία, με 48%. Η παραοικονομία σύμφωνα με την έκθεση της εμπορικής αυτής ένωσης, αντιστοιχεί στην Ιταλία σε 154 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο, ή το 17,5% του ΑΕΠ της, ποσό και ποσοστό που χαρακτηρίζονται από τα υψηλότερα σε διεθνές επίπεδο.
Ο υπεύθυνος της κρατικής υπηρεσίας είσπραξης φόρων, Ατίλιο Μπέφερα, σχολιάζοντας τα στοιχεία της Confcommercio, δήλωσε ότι «υπάρχει όντως μια σιωπηλή πλειοψηφία που δεν φοροδιαφεύγει και συχνά καταβάλλει ακόμη και το 55% των αποδοχών της. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η φορολογία αντιστοιχεί ακόμη και στο 70% του εισοδήματος».
Σύμφωνα με το Κέντρο Μελετών της Ένωσης Βιομηχάνων της Ιταλίας Confindustria, «τα συνεχιζόμενα υψηλά επίπεδα των spread έχουν εξανεμίσει το 0,9% του ΑΕΠ , έχουν προκαλέσει την απώλεια 144.000 θέσεων εργασίας και την επιβάρυνση της δημόσιας οικονομίας με τόκους που αντιστοιχούν σε 12,4 δισεκατομμύρια ευρώ. Οι απώλειες σε ανάπτυξη και απασχόληση, ακυρώνουν μεγάλο μέρος των μέχρι τώρα προσπαθειών της κυβέρνησης», καταλήγει το κέντρο μελετών της Confindustria.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com