Τρίτη 29 Μαΐου 2012

Δημοσκόπηση: 7 στους 10 Βρετανούς θέλουν ανάπτυξη αντί λιτότητας


Επτά στους δέκα Βρετανούς θέλουν η κυβέρνηση να αμβλύνει τις περικοπές των δαπανών και να κάνει περισσότερα για να τονώσει την οικονομική ανάπτυξη, σύμφωνα με δημοσκόπηση, τα αποτελέσματα της οποίας δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.
Οι Συντηρητικοί και οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες εταίροι τους έχουν καταστήσει τη λιτότητα θεμέλιο λίθο της οικονομικής τους πολιτικής από το 2010 που ανέβηκαν στην εξουσία. Όμως η δημοσκόπηση του ComRes, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύονται σήμερα στην εφημερίδα Independent, δείχνει ότι οι ψηφοφόροι χάνουν την πίστη τους σε αυτήν την στρατηγική, πράγμα που εντείνει τις πιέσεις για μια αλλαγή πλεύσης μία εβδομάδα μετά και την ανακοίνωση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) ότι η βρετανική κυβέρνηση πρέπει να κάνει περισσότερα για να τονώσει τη ζήτηση. Η δημοσκόπηση, η οποία έγινε σε δείγμα 1.001 ενηλίκων από τις 25 ως τις 28 Μαΐου, έδειξε ότι το 72% των ερωτηθέντων θέλει το κέντρο του ενδιαφέροντος να αλλάξει και να μην είναι πλέον η λιτότητα, αλλά η ανάπτυξη. Μόνον το 17% διαφώνησε, ενώ το 11% δήλωσε ότι δεν γνωρίζει.
Τα πρώτα δύο χρόνια ο κόσμος στη Βρετανία έδειχνε να δέχεται το επιχείρημα του κυβερνώντος συνασπισμού ότι λαμβάνει τις σκληρές αποφάσεις που απαιτούνται «για να διορθώσει το χάλι που άφησαν πίσω τους οι Εργατικοί», αλλά τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης αυτής δείχνουν ότι η υπομονή του κόσμου έχει αρχίσει να εξαντλείται, όπως σχολιάζει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Γερμανία: Το Βερολίνο απελαύνει τον πρεσβευτή της Συρίας

Η Γερμανία απελαύνει τον πρεσβευτή της Συρίας στο Βερολίνο, δήλωσαν σήμερα κυβερνητικές πηγές προς το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Με αυτό τον τρόπο η κυβέρνηση της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ διαμαρτύρεται για το φόνο περισσότερων από 100 ανθρώπων πριν από τέσσερις ημέρες στην πόλη Χούλα της κεντρικής Συρίας. Ο Σύριος πρεσβευτής Ράντουαν Λούτφι κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών όπου θα του ανακοινωθεί πως έχει στη διάθεσή του 72 ώρες για να εγκαταλείψει τη χώρα, δήλωσαν οι πηγές.

Fitch: Απίθανο το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ!

Το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ παραμένει απίθανο, σύμφωνα με το βασικό σενάριο του οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch. Αυτό δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του, Τζον Όλερτ, προσθέτοντας ότι σε περίπτωση που αυτή πραγματοποιείτο θα ασκούσε πίεση στο αξιόχρεο των άλλων χωρών της ευρωζώνης.
«Αν η Ελλάδα ήταν σε θέση να φύγει από το ευρώ, αυτό θα είχε κατά την άποψή μας συνέπειες για μία σειρά από αξιολογήσεις, έως το σημείο πολλές από αυτές να τεθούν υπό παρακολούθηση (για υποβάθμιση)», δήλωσε ο Όλερτ στο πρακτορείο Dow Jones.
Ο ίδιος, τόνισε ότι η σπουδή ορισμένων υπερχρεωμένων χωρών της Ευρώπης να μειώσουν τις δημόσιες δαπάνες τους επιδείνωσε τα δημοσιονομικά τους προβλήματα. «Σε πολλές περιπτώσεις, η λιτότητα αύξησε την πίεση στις πιστοληπτικές αξιολογήσεις. Αυτό που καθίσταται σαφές είναι ότι η λιτότητα από μόνη της δεν αποτελεί λύση, πρέπει να υπάρξει κάποιος προσανατολισμός στην ανάπτυξη , γιατί χωρίς ανάπτυξη είναι πραγματικά δύσκολο να μπουν τα πράγματα σε μία τροχιά», δήλωσε ο αξιωματούχος του Fitch.
Τον Μάρτιο, ο οίκος Fitch υποβάθμισε το αξιόχρεο της Βρετανίας ΑΑΑ από σταθερό σε αρνητικό και διατήρησε αρνητικό και το αξιόχρεο ΑΑΑ της Γαλλίας. «Κανείς δεν μπορεί βέβαια να κάνει δήλωση ότι θα υπάρξει σύντομα σταθερότητα στις πιστοληπτικές αξιολογήσεις των ευρωπαϊκών χωρών, έως ότου αντιμετωπισθούν τα προβλήματα και υπάρξει μεγαλύτερη σαφήνεια», πρόσθεσε ο Όλερτ.

Έξι νεκροί από τον σεισμό στη βόρεια Ιταλία



Τουλάχιστον 6 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τη νέα ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έπληξε σήμερα τη βόρεια Ιταλία. Το χτύπημα του Εγκέλαδου, που έγινε αισθητό στο μεγαλύτερο μέρος της βόρειας Ιταλίας, σημειώθηκε μόλις μια εβδομάδα μετά το σεισμό της Φεράρας, ο οποίος είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους επτά άνθρωποι και να προκληθούν ζημιές σε εκατοντάδες κτίρια.
Σύμφωνα με το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ, το επίκεντρό του βρισκόταν κοντά στη Μόντενα, 40 χιλιόμετρα βορείως της Μπολόνια και 60 χιλιόμετρα. ανατολικά της Πάρμα, και είχε εστιακό βάθος 9,6 χιλιομέτρων. Μηνύματα που αναρτήθηκαν στο Twitter και άλλους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης αναφέρουν ότι ο σεισμός έγινε αισθητός σε όλη τη βόρεια Ιταλία. Σύμφωνα με τους σεισμολόγους, το νέο αυτό χτύπημα του Εγκέλαδου, μπορεί να προκλήθηκε από ένα νέο ρήγμα, διαφορετικό από εκείνο του σεισμού της 20ης Μαΐου.
Οι πυροσβέστες, έχουν κινητοποιηθεί για να προσπαθήσουν να απεγκλωβίσουν εργάτες που φέρονται να έχουν καταπλακωθεί από τα συντρίμμια σε βιομηχανία έξω από το χωριό Μεντόλα, όπου σύμφωνα με τους έως τώρα απολογισμούς σκοτώθηκαν τουλάχιστον τρεις άνθρωποι. Νεκροί υπάρχουν επίσης και στα χωριά Σαν Φελίτσε Σουλ Πανάρο και Μιράντολα. Στα χωριά αυτά και σε πολλά άλλα έχουν καταρρεύσει αρκετά κτίρια. Στο Μιλάνο εκκενώθηκαν προληπτικά δεκάδες γραφεία, ενώ το ίδιο συνέβη και με σειρά καταστημάτων στην Μπολόνια. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, εκκενώθηκε και το γενικό νοσοκομείο της Μόντενα. Οι τοπικές αρχές ζήτησαν από τους πολίτες να χρησιμοποιήσουν το διαδίκτυο, με την λειτουργία Wi Fi, από την στιγμή που οι τηλεφωνικές συνδέσεις είναι εκτός λειτουργίας.

Γαλλία: Γενική κατακραυγή κατά της Λαγκάρντ για τις δηλώσεις της κατά της Ελλάδας

Καταιγισμό σχολίων, κριτικών και επικρίσεων έχει προκαλέσει η δήλωση της γενικής διευθύντριας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ γύρω από τη φοροδιαφυγή των Ελλήνων, όχι μόνο στο διαδίκτυο, αλλά και στον Τύπο της Γαλλίας, όπως επίσης και σε ραδιόφωνα και τηλεοράσεις της χώρας.
Η συντηρητική Le Figaro αφιέρωσε το πρωτοσέλιδό της στο θέμα με τίτλο: «Η επίθεση της Κριστίν Λαγκάρντ στους Ελληνες». Ο συντάκτης του άρθρου αναρωτιέται αν αυτή ήταν «προβοκάτσια, γκάφα, ξεκάθαρος λόγος, αφέλεια, ή προειδοποίηση;» και θυμίζει ότι δεν είναι η πρώτη κατακραυγή για δηλώσεις της που δέχεται η Κριστίν Λαγκάρντ. Στη συνέχεια αναφέρεται στις πολλαπλές επικοινωνιακές γκάφες που είχε κάνει η ίδια ως υπουργός Οικονομίας.
Η Liberation έγραψε ότι με τη συνέντευξή της στη βρετανική εφημερίδα The Guardian η Κριστίν Λαγκάρντ «άναψε το φυτίλι στο μπαρούτι». Η οικονομική Les Echos υπογράμμισε ότι «οι Έλληνες αισθάνονται ταπεινωμένοι από τα σχόλια της Λαγκάρντ».
Όλα τα ΜΜΕ αναφέρθηκαν στην αντίδραση της νέας κυβερνητικής εκπροσώπου της Γαλλίας, Νατζάτ Μπελκασέμ, η οποία χαρακτήρισε τη δήλωση «απλοϊκή και γελοιογραφική». «Θεωρώ ότι σήμερα δεν έχουμε να δώσουμε μαθήματα στους Έλληνες. Δεν πρόκειται να βγούμε από την κρίση στέλνοντας αναθέματα στον έναν και στον άλλο, αλλά έχουμε ανάγκη από ανοιχτό πνεύμα με κατανόηση της κατάστασης», τόνισε.
Άμεσα αντέδρασε και ο Ζαν Λυκ Μελανσόν του Αριστερού Μετώπου: «Με ποιο δικαίωμα μιλάει με αυτόν τον τρόπο στους Έλληνες;» δήλωσε στο κρατικό κανάλι France 3. «Πρόκειται για ανάξια σχόλια και εάν υπήρχε πολιτική ηθική η Λαγκάρντ θα έπρεπε να απομακρυνθεί από τη θέση που κατέχει. Γιατί δεν λέει πως είναι οι εφοπλιστές δηλαδή οι καπιταλιστές που πρέπει να πληρώσουν τους φόρους ή ακόμα η Εκκλησία. Οι καθημερινοί άνθρωποι πληρώνουν τους φόρους τους γιατί φορολογούνται στην πηγή. Οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν έχουν κανένα μέσο να αποφύγουν την φορολογία», πρόσθεσε ο Μελανσόν.
Τα σχόλια των οικονομολόγων στα μμε αναφέρονται επίσης στο επικριτικό ύφος της Λαγκάρντ. Ο οικονομολόγος Μαρκ Τουτί, αντιπρόεδρος της χρηματοοικονομικής εταιρείας επενδύσεων Global Equities, εξέφρασε σήμερα το πρωί την έκπληξη καιτην ανησυχία του για τη δήλωση Λαγκάρντ, σε συνέντευξή του στο οικονομικό κανάλι BFMtv. «Δυσκολεύομαι να καταλάβω, δεν βλέπω σε τι μπορεί να εξυπηρετήσει μια τέτοια δήλωση, αντίθετα συδαυλίζει τα πάθη. Ιδιαίτερα αν σκεφθούμε ότι η ελληνική κρίση ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια, οπότε και θα μπορούσαμε να την είχαμε σταματήσει άμεσα με 15 δισεκατομμύρια ευρώ και όλα θα είχαν τελειώσει. Τότε η Γερμανία δεν θέλησε, αλλά και το ΔΝΤ δεν έπαιξε θετικό ρόλο, επομένως και το ΔΝΤ έχει μέρος ευθύνης για την ελληνική κρίση. Σήμερα με το να κατηγορούμε τους Έλληνες είναι σαν να ρίχνουμε λάδι στη φωτιά. Έγινε άραγε με σκοπιμότητα λέγοντας έμμεσα στους Έλληνες πριν τις εκλογές να κάνουν τη σωστή επιλογή; Ίσως, όμως πρόκειται για ένα επικίνδυνο παιγνίδι που μπορεί να φέρει το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα από το επιδιωκόμενο», σημείωσε.

Τουρκία: Προφυλακίστηκαν έξι απόστρατοι στρατηγοί που συνδέονται με το πραξικόπημα του 1997

Δικαστήριο της Άγκυρας διέταξε την προφυλάκιση έξι απόστρατων στρατηγών που κατηγορούνται για συμμετοχή στο πραξικόπημα του 1997, όπως μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολή. Ανάμεσα στους κατηγορούμενους είναι ο Ιλχάν Κιλίτς πρώην γενικός γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, ο πρώην αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας Αχμέτ Κερεκτσί και ο πρώην επικεφαλής των τουρκικών χερσαίων δυνάμεων Χικμέτ Κεκσάλ.
Δύο από τους έξι ανώτατους στρατιωτικούς που δικάζονταν βρίσκονται ήδη στη φυλακή για την εμπλοκή τους στην απόπειρα πραξικοπήματος το 2003 που είχε στόχο την ανατροπή της σημερινής κυβέρνησης της Τουρκίας. Το δικαστήριο απάλλαξε τέσσερις κατηγορούμενους. Πρόκειται για το πέμπτο κύμα συλλήψεων που σχετίζονται με το πραξικόπημα του 1997, τους τελευταίους μήνες. Τον Φεβρουάριο του 1997 ομάδα στρατηγών έθεσε στην κυβέρνηση του Νετζμετίν Ερμπακάν τελεσίγραφο εξαναγκάζοντάς την σε παραίτηση.

Κατάρ: 19 νεκροί από πυρκαγιά σε εμπορικό κέντρο της Ντόχα

Δεκαεννέα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά την πυρκαγιά που κατέκαψε χθες το απόγευμα το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο της πρωτεύουσας του Κατάρ Ντόχα.. Μεταξύ των νεκρών είναι και 13 παιδιά τα οποία περικυκλώθηκαν από τις φλόγες σε παιδικό σταθμό.
Όπως έγινε γνωστό, τέσσερα από τα παιδιά ήταν ισπανικής υπηκοότητας, ένα γαλλικής, ενώ στα θύματα περιλαμβάνονται και τρίδυμα αδερφάκια 3 ετών από τη Νέα Ζηλανδία. Ο υπουργός Εσωτερικών του Κατάρ Αμπττάλα μπεν Νάσερ Αλ Θάνι ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις της αστυνομίας και της πολιτικής άμυνας που έφθασαν στον εμπορικό κέντρο Villaggio λίγα λεπτά μετά την αναφορά ότι έχει ξεσπάσει πυρκαγιά εντόπισαν γρήγορα τα 20 παιδιά σε παιδικό σταθμό του κέντρου και επικέντρωσαν όλες τις προσπάθειές τους στον απεγκλωβισμό τους. Ο ίδιος διευκρίνισε ότι οι πυροσβέστες χρειάσθηκε να εισέλθουν από τη στέγη στον παιδικό σταθμό που είχε περικυκλωθεί από τις φλόγες, αφού η σκάλα που οδηγούσε εκεί είχε καταρρεύσει. Ωστόσο, παρά τις προσπάθειές τους δεν κατάφεραν νασώσουν τα περισσότερα παιδιά.
Το Villaggio Mall καταλαμβάνει έκταση 125.000 τετραγωνικών μέτρων, διαθέτει καταστήματα, εστιατόρια και σινεμά και διαρρέετε από κανάλια όπου οι επισκέπτες μπορούν να κάνουν βόλτα με γόνδολα. Χάρη στα πλούσια κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, και με πληθυσμό μικρότερο των δύο εκατομμυρίων κατοίκων, στην πλειοψηφία τους αλλοδαπών, το Κατάρ είναι μία από τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου. Βρίσκεται μόλις μία θέση κάτω από το Λιχτενστάιν στην κατάταξη του κατά κεφαλήν εισοδήματος.

Συρία: Μαζικές διαδηλώσεις στη Συρία

Μαζικές διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν χθες για τρίτη συνεχή ημέρα στη Συρία μετά τη σφαγή της Χούλα. Στην Χαμπίτ, της επαρχίας Ιντλεμπ, ένα πανό έγραφε: "Ο ΟΗΕ μάς σκοτώνει", καθώς αυξάνεται η οργή του πληθυσμού για την αδράνεια της διεθνούς κοινότητας.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ καταδίκασε το καθεστώς του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ για την επίθεση της Χούλα, καταγγέλλοντας σε απόφαση η οποία ελήφθη ομοφώνως τους «βομβαρδισμούς από άρματα μάχης και πυροβολικό εναντίον κατοικημένης συνοικίας». Το Συμβούλιο Ασφαλείας απαίτησε από τη Δαμασκό να σταματήσει τη χρήση βαρέων όπλων πυροβολικού και να αποσύρει τις στρατιωτικές της δυνάμεις από τις πόλεις κατ΄ εφαρμογή του σχεδίου Ανάν. Τα 15 μέλη του Συμβουλίου επαναδιατύπωσαν την υποστήριξή τους στις προσπάθειες του απεσταλμένου της διεθνούς κοινότητας και τον επιφόρτισαν με τη μεταφορά των απαιτήσεών τους στο καθεστώς του Άσαντ.
Η Ρωσία ενέκρινε την απόφαση, ωστόσο τόνισε ότι και οι δύο πλευρές ενέχονται στη σφαγή της Χούλα, ενώ κατηγόρησε ορισμένες χώρες ότι τροφοδοτούν τη βία στη Συρία για να επιτύχουν αλλαγή καθεστώτος. «Δεν υποστηρίζουμε την συριακή κυβέρνηση. Υποστηρίζουμε το σχέδιο του Κόφι Ανάν», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ για ένα ειρηνευτικό σχέδιο το οποίο ουδέποτε ετέθη σε εφαρμογή.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και ο πρωθυπουργός τη Βρετανίας Τζέιμς Κάμερον συμφώνησαν να εντείνουν την πίεση επί του Μπασάρ αλ Άσαντ και επιβεβαίωσαν την προσεχή τρίτη διάσκεψη των «Φίλων του Συραικού Λαού» στο Παρίσι. Χθες το βράδυ ο πάπας Βενέδιτκος ΙΣΤ’ εξέφρασε την οδύνη του και την τεράστια ανησυχία του για τη σφαγή και κάλεσε τις θρησκευτικές κοινότητες της Συρίας να συνεργασθούν για να επιστρέψει η ειρήνη.