Τρίτη 29 Μαΐου 2012

Συρία: Μαζικές διαδηλώσεις στη Συρία

Μαζικές διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν χθες για τρίτη συνεχή ημέρα στη Συρία μετά τη σφαγή της Χούλα. Στην Χαμπίτ, της επαρχίας Ιντλεμπ, ένα πανό έγραφε: "Ο ΟΗΕ μάς σκοτώνει", καθώς αυξάνεται η οργή του πληθυσμού για την αδράνεια της διεθνούς κοινότητας.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ καταδίκασε το καθεστώς του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ για την επίθεση της Χούλα, καταγγέλλοντας σε απόφαση η οποία ελήφθη ομοφώνως τους «βομβαρδισμούς από άρματα μάχης και πυροβολικό εναντίον κατοικημένης συνοικίας». Το Συμβούλιο Ασφαλείας απαίτησε από τη Δαμασκό να σταματήσει τη χρήση βαρέων όπλων πυροβολικού και να αποσύρει τις στρατιωτικές της δυνάμεις από τις πόλεις κατ΄ εφαρμογή του σχεδίου Ανάν. Τα 15 μέλη του Συμβουλίου επαναδιατύπωσαν την υποστήριξή τους στις προσπάθειες του απεσταλμένου της διεθνούς κοινότητας και τον επιφόρτισαν με τη μεταφορά των απαιτήσεών τους στο καθεστώς του Άσαντ.
Η Ρωσία ενέκρινε την απόφαση, ωστόσο τόνισε ότι και οι δύο πλευρές ενέχονται στη σφαγή της Χούλα, ενώ κατηγόρησε ορισμένες χώρες ότι τροφοδοτούν τη βία στη Συρία για να επιτύχουν αλλαγή καθεστώτος. «Δεν υποστηρίζουμε την συριακή κυβέρνηση. Υποστηρίζουμε το σχέδιο του Κόφι Ανάν», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ για ένα ειρηνευτικό σχέδιο το οποίο ουδέποτε ετέθη σε εφαρμογή.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και ο πρωθυπουργός τη Βρετανίας Τζέιμς Κάμερον συμφώνησαν να εντείνουν την πίεση επί του Μπασάρ αλ Άσαντ και επιβεβαίωσαν την προσεχή τρίτη διάσκεψη των «Φίλων του Συραικού Λαού» στο Παρίσι. Χθες το βράδυ ο πάπας Βενέδιτκος ΙΣΤ’ εξέφρασε την οδύνη του και την τεράστια ανησυχία του για τη σφαγή και κάλεσε τις θρησκευτικές κοινότητες της Συρίας να συνεργασθούν για να επιστρέψει η ειρήνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου