Δευτέρα 27 Αυγούστου 2012

Βενεζουέλα: Ακόμη καίει η φωτιά στο διυλιστήριο Αμουάι

Ο Τσάβες επιμένει ότι δεν υπήρχε διαρροή αερίου


Αρνείται ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες τους ισχυρισμούς ότι δεν λειτούργησαν όπως έπρεπε τα προειδοποιητικά συστήματα ασφαλείας στο κύριο διυλιστήριο της χώρας Αμουάι, παρά τις διαμαρτυρίες πολιτών ότι πριν από την θανατηφόρα έκρηξη του Σαββάτου μύριζε έντονα φυσικό αέριο, αλλά κανείς δεν έκανε κάτι για αυτό.

Συγκεκριμένα, το Σάββατο ανατινάχτηκαν τρεις δεξαμενές στο μεγαλύτερο σύμπλεγμα διυλιστηρίων της χώρας, σκοτώνοντας 41 άτομα και τραυματίζοντας περισσότερα από 80, στο χειρότερο δυστύχημα που έχει σημειωθεί ποτέ στη Βενεζουέλα.

Αξιωματούχοι του διυλιστηρίου που βγάζει 645.000 βαρέλια πετρελαίου ετησίως, προσπαθούν ακόμη να σταματήσουν την φωτιά που συνεχίζει να μαίνεται σε δύο δεξαμενές και να την εμποδίσουν να επεκταθεί σε γειτονικές εγκαταστάσεις.

Περισσότερα από 200 σπίτια υπέστησαν ζημιές εξαιτίας του ωστικού κύματος. Ορισμένα βρίσκονταν κοντά στο διυλιστήριο, το οποίο βρίσκεται σε μια χερσόνησο, στη δυτική Βενεζουέλα επί της Καραϊβικής. Λιμνούλες πετρελαίου ανακατεμένου με νερό καλύπτουν τους δρόμους στης πληγείσας περιοχής. Στα θύματα της έκρηξης συγκαταλέγονται και 18 εθνοφρουροί και 15 πολίτες. Έξι άτομα δεν έχουν αναγνωριστεί ακόμη.

Ο Τσάβες ο οποίος επισκέφτηκε το σημείο την Κυριακή δήλωσε ότι υπάρχουν ακόμη αρκετοί αγνοούμενοι, που σε συνδυασμό με τα 35 άτομα που ακόμη νοσηλεύονται θα μπορούσαν να αυξήσουν τον τελικό αριθμό των νεκρών.

Καθώς η φωτιά συνέχιζε να καίει ο πρόεδρο στης χώρας αρνήθηκε πεισματικά τους ισχυρισμούς ότι η έντονη οσμή γκαζιού την οποία ανέφεραν οι κάτοικοι της περιοχής του διυλιστηρίου θα μπορούσε να προειδοποιήσει για πιθανή αστοχία του συστήματος συναγερμού για διαρροή.

«Αυτό που λέτε ότι ακούσατε συνιστά κάτι που είναι πρακτικά αδύνατον σε μια εγκατάσταση αυτού του είδους, στο μεγαλύτερο διυλιστήριο του κόσμου. Είναι απολύτως αυτοματοποιημένο και έχει χιλιάδες υπεύθυνους εργαζομένους που εργάζονται μέρα και νύχτα, όπως και πολίτες και στρατιωτικούς.» δεν υπάρχει κανένας τρόπος να υπήρχε διαρροή γκαζιού για δύο ή τρεις ημέρες και να μην ανέφερε κανείς τίποτα.», είπε ο Τσάβες.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εξορύξεων Ραφαέλ Ραμίρες οι εργασίες στο διυλιστήριο αναμένεται να ξεκινήσουν εκ νέου δύο ημέρες αφότου θα η περιοχή θα θεωρηθεί ασφαλής.

Μέχρι στιγμής η πυρόσβεση δυσχεραίνεται εξαιτίας τρων ισχυρών ανέμων και της αλλαγής της διεύθυνσης της φωτιάς. Σύμφωνα με τον Ραμίρες τα αποθέματα πετρελαίου και καυσίμων της Βενεζουέλας είναι αρκετά ώστε να μην επηρεαστεί η χώρα από το σταμάτημα των εργασιών στο διυλιστήριο. 

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Ειρηνικός: Σεισμός 7,4 βαθμών στη θαλάσσια περιοχή του Ελ Σαλβαδόρ


Σεισμός μεγέθους 7,4 βαθμών σημειώθηκε στον Ειρηνικό Ωκεανό, 78 μίλια από τις ακτές του Ελ Σαλβαδόρ, σύμφωνα με το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο (USGS). Δεν αναμένεται καταστροφικού μεγέθους τσουνάμι στον Ειρηνικό, ενώ δεν υπάρχει απειλή για τσουνάμι για τη Χαβάη, ανακοίνωσε το Κέντρο Προειδοποίησης για Τσουνάμι στον Ειρηνικό. Το Κέντρο ανέφερε, πάντως, ότι προειδοποίηση για τσουνάμι είναι σε ισχύ για τις περιοχές Κόστα Ρίκα, Νικαράγουα, Ελ Σαλβαδόρ, Ονδούρα, Γουατεμάλα, Παναμάς και Μεξικό. Ο σεισμός σημειώθηκε 120 χλμ. νότια του Ουσουλουτάν, στο Ελ Σαλβαδόρ, σε βάθος 33 μιλίων. 

 Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Αφγανιστάν: Αποκεφάλισαν 17 χωρικούς στην επαρχία Καζάκι

Ταλιμπάν επιτέθηκαν και σε στρατιωτική βάση σκοτώνοντας δέκα άτομα 


Δεκαεπτά χωρικοί, ανάμεσά τους και δύο γυναίκες, αποκεφαλίστηκαν από αγνώστους στο νότιο Αφγανιστάν, προπύργιο των Ταλιμπάν, δήλωσαν εκπρόσωποι των τοπικών αρχών. «Δεκαεπτά χωρικοί, 15 άνδρες και δύο γυναίκες, αποκεφαλίστηκαν την Κυριακή το βράδυ από αγνώστους στην επαρχία Καζάκι» δήλωσε ο Νταούντ Αχμάντι, εκπρόσωπος των τοπικών αρχών της επαρχίας Χελμάντ.

Στην ίδια επαρχία, αντάρτες Ταλιμπάν επιτέθηκαν νωρίς το πρωί της Δευτέρας εναντίον βάσης του αφγανικού στρατού, σκοτώνοντας δέκα αφγανούς στρατιώτες. Ο Νταούντ Αχμάντι επιβεβαίωσε τον απολογισμό και πρόσθεσε ότι η επίθεση ήταν αποτέλεσμα «εσωτερικής συνωμοσίας» με τη συμμετοχή αφγανών στρατιωτών, οι οποίοι βοήθησαν τους Ταλιμπάν.  «Τέσσερις στρατιώτες τραυματίσθηκαν και πέντε διέφυγαν με τους Ταλιμπάν παίρνοντας μαζί τους τον οπλισμό τους» είπε. Ωστόσο, η πληροφορία αυτή δεν επιβεβαιώθηκε από τις αφγανικές στρατιωτικές αρχές, που επιμένουν ότι η διεξάγεται έρευνα.

Εν τω μεταξύ, στην επαρχία Λαγμάν του ανατολικού Αφγανιστάν, κοντά στην Καμπούλ, αφγανός στρατιώτης πυροβόλησε και σκότωσε δύο στρατιώτες της ΝΑΤΟϊκής δύναμης στη χώρα (Isaf), καθώς πληθαίνουν οι επιθέσεις από αφγανούς στρατιώτες κατά της διεθνούς στρατιωτικής δύναμης.


Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

ΗΠΑ: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τρεις Πολιτείες

Εκκενώνονται εθελοντικά περιοχές εξαιτίας της τροπικής καταιγίδας «Ισαάκ»


Τρεις αμερικανικές Πολιτείες στον κόλπο του Μεξικού στη νοτιοανατολική πλευρά των ΗΠΑ, τέθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από το βράδυ της Κυριακής, καθώς τις προσεγγίζει η τροπική καταιγίδα «Ισαάκ».

Οι κυβερνήτες της Λουιζιάνα, του Μισισιπή και της Αλαμπάμα ακολούθησαν την ενέργεια του κυβερνήτη της Φλόριντα, ο oποίος έθεσε την Πολιτεία του σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μία ημέρα νωρίτερα, καθώς η καταιγίδα αναμένεται να μετατραπεί σε τυφώνα. Και οι τρεις κυβερνήτες εξέδωσαν υποχρεωτικές διαταγές εκκένωσης, σε ορισμένες περιοχές που απειλούνται.

Ο κυβερνήτης της Λουιζιάνα, Μπόμπι Τζιντάλ ζήτησε από τους κατοίκους που ζουν σε περιοχές με επίπεδο χαμηλότερο από αυτό της θάλασσας, να εκκενώσουν εθελοντικά τα σπίτια τους, σε αναμονή της άφιξης της τροπικής καταιγίδας Ισαάκ.

Ο κυβερνήτης που κήρυξε την Πολιτεία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, προειδοποίησε ότι πιθανώς τη Δευτέρα να υπάρξει διαταγή για υποχρεωτική εκκένωση περιοχών.

«Τους προτρέπουμε όλους να προετοιμαστούν τώρα για τον ερχομό της καταιγίδας» ανέφερε σε δήλωσή του ο κυβερνήτης, τονίζοντας την ανάγκη κάθε οικογένεια να αποθηκεύσει νερό, τρόφιμα, προϊόντα υγιεινής, ρούχα και φάρμακα.

Ο κυβερνήτης της Αλαμπάμα, Ρόμπερτ Μπέντλεϊ, ζήτησε από τους πολίτες να λάβουν προφυλάξεις, ενώ ο Φιλ Μπράιαντ, κυβερνήτης του Μισισιπή, δήλωσε ότι η απειλή του Ισαάκ ελήφθη «πολύ σοβαρά» υπόψη.

Ηδη ο Ισαάκ έφτασε στη Φλόριντα. Εκατοντάδες πτήσεις ακυρώθηκαν, ενώ η παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου επηρεάστηκε από την τροπική καταιγίδα που έχει ήδη στοιχίσει τη ζωή σε εννέα άτομα, οκτώ από τα οποία στην Αϊτή.

Το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα αποφάσισε την αναβολή του συνεδρίου του στην Τάμπα της Φλόριντα για μία ημέρα. Την Τετάρτη είναι η έβδομη επέτειος από την καταστροφή του τυφώνα «Κατρίνα», ενός από τους χειρότερους τυφώνες στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. 


Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Ισπανία: 60 δισ. ευρώ θα δοθούν για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

Το ποσό θα προέλθει από τα 100 δισ. ευρώ που θα δώσει ως βοήθεια η Ευρωζώνη 


Η Ισπανία θα αξιοποιήσει ποσό 60 δισ. ευρώ από τα 100 δισ. ευρώ που έχει αποφασίσει να διαθέσει η Ευρωζώνη για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της χώρας, δήλωσε ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών Λουίς ντε Γκίντος σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται τη Δευτέρα στην εφημερίδα International Herald Tribune.

Οι πρώτοι ανεξάρτητοι έλεγχοι οδήγησαν τον Ιούνιο στην εκτίμηση περί αναγκών ύψους 62 δισ. ευρώ. Όμως, η κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι αναμένει τα αποτελέσματα άλλων τεσσάρων ελέγχων, που θα της επιτρέψουν να καθορίσει το ακριβές ύψος των αναγκών των τραπεζών. «Δεν θεωρώ ότι θα είναι πολύ διαφορετικά» από την εκτίμηση περί 62 δισ. ευρώ, είπε ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών.

Σε ό,τι αφορά το εάν η Ισπανία θα υποβάλει νέο αίτημα βοήθειας, σύμφωνα με τον όρο που έχει η θέση η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για την αγορά ισπανικών ομολόγων σε συντονισμό με τα ευρωπαϊκά ταμεία, είπε ότι «αυτό είναι κάτι που παραμένει εντελώς ανοικτό».

«Η ισπανική κυβέρνηση δέχεται ότι η παρέμβαση της ΕΚΤ στην δευτερογενή αγορά δεν θα πρέπει να οδηγήσει σε χαλάρωση της προσπάθειας μείωσης του δημόσιου ελλείμματος. Πρέπει να παρέχουμε διαβεβαιώσεις στην ΕΚΤ ότι θα σεβαστούμε τις δεσμεύσεις μας», πρόσθεσε.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Ολλανδία: Θα μπλοκάρουμε ενδεχόμενο τρίτο πακέτο για την Ελλάδα

Mark Rutte: «Κάντε, ό,τι κάναμε...» 


Και εμείς περάσαμε από κρίση αλλά τα βγάλαμε πέρα μόνοι μας, δείχνει να μας λέει ο Ολλανδός πρωθυπουργός Mark Rutte, κουνώντας δηκτικά το δάχτυλο στην... άτακτη και ανυπάκουη Ελλάδα που δεν υλοποιεί τις δεσμεύσεις της.

Ο Rutte διατύπωσε την άποψη ότι η λιτότητα αποτελεί τον μόνο δρόμο εξόδου από την ευρωπαϊκή κρίση χρέους, υποστηρίζοντας μάλιστα πως θα μπλοκάρει ενδεχόμενο τρίτο πακέτο στήριξης της Ελλάδας, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

«Έχουμε ήδη βοηθήσει δύο φορές και τώρα έγκειται στους Έλληνες να δείξουν ότι θέλουν να μείνουν στο ευρώ», δήλωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής των Φιλελευθέρων, κατά την διάρκεια τηλεοπτικού debate ανάμεσα στους 4 υποψήφιους για τις εκλογές της χώρας. «Η Ολλανδία έχει χτυπηθεί πολλές φορές από την κρίση χρέους και η λύση ήταν η μείωση των φόρων, η εξυγίανση των οικονομικών της κυβέρνησης και η δημιουργία χώρου για ανάπτυξη».

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Mark Rutte, διεκδικεί ξανά την εξουσία στις εκλογές της 12ης Σεπτεμβρίου.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Μέρκελ: «να ζυγίζουν τα λόγια τους» όσοι μιλούν για την Ελλάδα

Κάλεσε τους Γερμανούς πολιτικούς να μην μιλούν περί εξόδου από το ευρώ


Η Γερμανίδα καγκελάριος κάλεσε τους κυβερνητικούς εταίρους της να προσέχουν τα λεγόμενά τους για την ελληνική κρίση, μετά τη συνάντησή της με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

«Καθένας θα πρέπει να ζυγίζει τα λόγια του» τόνισε σε συνέντευξή της στο ARD, αναφερόμενη σε δηλώσεις Γερμανών πολιτικών που θέλουν την Ελλάδα εκτός ευρώ. «Η Ευρώπη βρίσκεται σήμερα σε μια πολύ κρίσιμη φάση για την καταπολέμηση της κρίσης του ευρώ» τόνισε η Άνγκελα Μέρκελ. «Έχουμε αμοιβαίες ευθύνες στην Ευρώπη. Η Ευρώπη δεν είναι μόνο μια νομισματική ένωση, αλλά είναι μια πολιτική κοινότητα, η οποία έχει προσφέρει πολλές δεκαετίες ειρήνης» πρόσθεσε. Γι 'αυτό, συμπλήρωσε, θα πρέπει κανείς να «είναι πολύ προσεκτικός, όταν ξέρει ότι αυτή τη στιγμή η αλλαγή στην Ελλάδα είναι απαραίτητη.» 

Σε ερώτηση εάν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μπορεί να βγάλει την Ελλάδα από το πρόγραμμα διάσωσης, η Γερμανίδα καγκελάριος είπε ότι «δεν έχει στοιχεία» ότι πρόκειται να συμβεί κάτι τέτοιο.

Η δήλωση αυτή της Μέρκελ έρχεται μετά τη συνάντησή της με τον Αντώνη Σαμαρά. Μετά τη συνάντηση, ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε ότι «τοξικές δηλώσεις μόνο κακό μπορούν να κάνουν, από όπου και αν προέρχονται». 

Αντιδράσεις προκάλεσαν οι δηλώσεις του βουλευτή του CSU, Αλεξάντερ Ντομπρίντ, ο οποίος δήλωσε ότι «βλέπει» την Ελλάδα εκτός ευρώ μέχρι το 2013. Η απάντηση ήρθε διά στόματος υπουργού Εξωτερικών. Ο Γκίντο Βεστερβέλε τόνισε ότι «Ο εκφοβισμός σε βάρος μεμονωμένων χωρών του ευρώ που προέρχεται από πολιτικούς υπολογισμούς πρέπει να σταματήσει».

Ο γερμανικός Τύπος εκτιμά ότι δεν αποκλείεται το θέμα αυτό να προκαλέσει την επόμενη μεγάλη κρίση στον γερμανικό κυβερνητικό συνασπισμό.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com