Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

Έκκληση 50 προσωπικοτήτων: «Μην αφήνετε την Ελλάδα να καταρρεύσει»

Μια ομάδα αποτελούμενη από 50 κορυφαίους οικονομολόγους, πρώην πρωθυπουργούς και ευρωβουλευτές απευθύνει έκκληση στη διεθνή πολιτική σκηνή να μην αφεθεί η Ελλάδα να καταρρεύσει, σύμφωνα με δημοσίευμα στην ιστοσελίδα της Deutsche Welle.
Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, σε πείσμα της κυρίαρχης άποψης στον ευρωπαϊκό Βορρά που βλέπει την Ελλάδα εκτός ευρωζώνης, αν όχι και εκτός ΕΕ, μια ομάδα 50 επωνύμων Ευρωπαίων αρνείται να αποδεχθεί αυτή την εξέλιξη και καλεί τους ηγέτες της Ευρώπης να την αποτρέψουν. Η έκκλησή τους δημοσιεύθηκε στο διαδίκτυο. Μεταξύ των υπογραφόντων είναι ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Χανς Άιχελ, ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουλιάνο Αμάτο και ο Γερμανός οικονομολόγος Πέτερ Μπόφινγκερ.
Οι υπογράφοντες επισημαίνουν πως αυξάνεται ο αριθμός εκείνων που πιστεύουν ότι η ευρωζώνη θα μπορούσε χωρίς προβλήματα να αντιμετωπίσει ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από τον χώρο του κοινού νομίσματος. «Εμείς, αντίθετα, πιστεύουμε ότι ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα συνεπαγόταν μια πολιτική και οικονομική καταστροφή» αναφέρουν στην έκκλησή τους οι Ευρωπαίοι οικονομολόγοι, προσθέτοντας ότι οι ευρωπαϊκοί μηχανισμοί διάσωσης δεν προσφέρουν σίγουρη προστασία.
«Ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα μπορούσε να προκαλέσει τη διάλυση όλης της ευρωζώνης, κάτι που θα οδηγούσε σε βαθιά ύφεση και θα είχε ως συνέπεια μια νέα παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση» αναφέρουν οι "50" στην έκκλησή τους, ζητώντας από τους Ευρωπαίους ηγέτες να δώσουν στην Ελλάδα την ευκαιρία να επιστρέψει στον δρόμο της βιώσιμης ανάπτυξης, εντός της ευρωζώνης. Ότι η πολιτική λιτότητας ήταν καταδικασμένη σε αποτυχία είναι στο μεταξύ αδιαμφισβήτητο, διευκρινίζουν οι υπογράφοντες, καλώντας τον πολιτικό κόσμο να βρει μια συμβιβαστική λύση που θα εγγυάται το δημοσιονομικό νοικοκύρεμα, αλλά θα προφέρει και περισσότερο χρόνο στην Αθήνα για να αποπληρώσει τα χρέη της στο ΔΝΤ και στους εταίρους της.
Οι περισσότεροι υπογράφοντες είναι μέλη του think tank «Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων» (ECFR), στο οποίο ανήκουν ο Τζορτζ Σόρος, ως ιδρυτής του φόρουμ, ο Γιόσκα Φίσερ και ο Μπράιαν Ένο, οι οποίοι όμως δεν συνυπογράφουν την έκκληση.

Αρχίζει στις Βρυξέλλες ο διάλογος ΕΕ – Κοσόβου

Αντιπροσωπεία της κυβέρνησης του Κοσόβου μεταβαίνει σήμερα το απόγευμα στις Βρυξέλλες για να αρχίσει διαρθρωτικό διάλογο με αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με θέματα το κράτος δικαίου και την καταπολέμηση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος.
Η αντιπροσωπεία της Πρίστινα, με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Δικαιοσύνης Χαϊρουντίν Κούτσι, στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα συναντηθεί με τον Επίτροπο της ΕΕ, αρμόδιο για τη Διεύρυνση Στέφαν Φούλε και την επίτροπο για τις Εσωτερικές Υποθέσεις Σεσίλια Μάλμστρομ. Ο διαρθρωτικός διάλογος ΕΕ – Κοσόβου ανακοινώθηκε στις αρχές του έτους με πρωτοβουλία του Φούλε, ο οποίος πρότεινε συνομιλίες με τις αρχές της Πρίστινα, σε μία προσπάθεια αντιμετώπισης των προβλημάτων που αφορούν το κράτος δικαίου και του οργανωμένου εγκλήματος. Τα προβλήματα, σύμφωνα με εκτίμηση του επιτρόπου της ΕΕ, αρμόδιου για τη Διεύρυνση, επιβαρύνουν όλη την περιοχή των δυτικών Βαλκανίων. Εκτός από τον Κούτσι, στην αντιπροσωπεία συμμετέχουν οι υπουργοί Εσωτερικών και Ένταξης στην ΕΕ, Μπαϊράμ Ρετζέπι και Φλόρα Τσιτάκου.

Ιταλία: Πάνω από 6% το κόστος δανεισμού 10ετών ομολόγων

Η Ιταλία διέθεσε σήμερα ομόλογα ύψους 5,73 δισ. ευρώ, λιγότερα από το ανώτερο όριο του στόχου που είχε θέσει στη σχετική δημοπρασία, καθώς το κόστος δανεισμού της αυξήθηκε εν μέσω ανησυχιών ότι η Ελλάδα μπορεί να φύγει από το ευρώ.
Το υπουργείο Οικονομικών της χώρας πούλησε 10ετή ομόλογα ύψους 2,34 δισ. ευρώ με απόδοση 6,03%, η υψηλότερη από τις 30 Ιανουαρίου (στην προηγούμενη αντίστοιχη έκδοση στις 27 Απριλίου η απόδοση ήταν 5,84%). Επίσης, πούλησε 3,4 δισ. ευρώ 5ετών ομολόγων με απόδοση 5,66% έναντι 4,86% από την αντίστοιχη έκδοση τον προηγούμενο μήνα. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου είχε φθάσει πριν από τη δημοπρασία στη δευτερογενή αγορά στα 6,01%, ωθώντας το spread σε σχέση με τα γερμανικά ομόλογα στις 469 μονάδες βάσης (4,69%).

Η ανησυχία για την Ισπανία «βυθίζει» ευρώ και χρηματιστήρια

Η ισοτιμία του ευρώ υποχωρεί σε νέο χαμηλό 23 μηνών και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καταγράφουν σημαντικές απώλειες, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν ότι τα προβλήματα των τραπεζών της Ισπανίας θα ωθήσουν το κόστος δανεισμού της χώρας σε μη διατηρήσιμα επίπεδα ενώ η Κίνα έστειλε μήνυμα ότι δεν σχεδιάζει ένα νέο μεγάλο πακέτο τόνωσης της οικονομίας της.
Η ισοτιμία του ευρώ υποχώρησε κατά 0,3% στα 1,2455 δολάρια, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2010. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης μετοχών Eurofirst 300 καταγράφει απώλειες της τάξης του 0,9%, ενώ άνοδο σημείωσαν και οι αποδόσεις των ισπανικών και ιταλικών ομολόγων. Η απόδοση των 10ετών ισπανικών τίτλων αυξήθηκε κατά 9 μονάδες βάσης στο 6,53% και των αντίστοιχων ιταλικών τίτλων κατά 10 μ.β. στο 5,86%.
Το ιταλικό υπουργείο Οικονομικών θα εκδώσει σήμερα 5ετή και 10ετή ομόλογα συνολικού ύψους 6,3 δις. ευρώ, με το κόστος δανεισμού να αναμένεται ότι θα είναι αυξημένο. Η συνεχιζόμενη κρίση χρέους της Ευρωζώνης και οι ανησυχίες ότι μπορεί να πλήξει την εύθραυστη παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη ώθησαν πολλούς επενδυτές να μείνουν μακριά από τις αγορές μετοχών και εμπορευμάτων αυτή την εβδομάδα. «Είναι σαν όλα να αρχίζουν και να τελειώνουν με την Ισπανία. Όλοι μιλάνε για την Ισπανία, θέτοντας την Ελλάδα σε χαμηλότερη προτεραιότητα», δήλωσε αναλυτής στη Σιγκαπούρη.

Περισσότερες διεθνείς ειδήσεις στο: http://lpyrgos-international.blogspot.com

Βρετανία: Το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε την έκδοση του Ασάνζ στη Σουηδία

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας αποφάσισε σήμερα υπέρ της έκδοσης του Τζούλιαν Ασάνζ, ιδρυτή του ιστότοπου WikiLeaks, στη Σουηδία, όπου κατηγορείται για σεξουαλικά εγκλήματα. Οι επτά δικαστές του ανώτατου δικαστηρίου της χώρας απέρριψαν με πλειοψηφία 5-2 τον ισχυρισμό του Ασάνζ ότι το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε εναντίον του δεν είναι έγκυρο.
Δύο κατώτερα δικαστήρια έχουν ήδη αποφασίσει υπέρ της έκδοσής του.Οι Σουηδοί εισαγγελείς επιδιώκουν να εξετάσουν τον Ασάνζ σχετικά με τις καταγγελίες για βιασμό και σεξουαλική κακοποίηση που διατύπωσαν εις βάρος του δύο πρώην εθελόντριες στον ιστότοπο. Ο Ασάνζ είχε δηλώσει ότι σε περίπτωση που το Ανώτατο Δικαστήριο απορρίψει την έφεση, τότε θα απευθυνόταν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ECHR). Εάν το ECHR δεχθεί να εξετάσει την υπόθεση, τότε ο Ασάνζ μπορεί να ζητήσει να τεθεί σε αναμονή η διαδικασία έκδοσης.
Σε περίπτωση, όμως, που αρνηθεί να την εξετάσει, τότε η Βρετανία έχει δηλώσει ότι ο ιδρυτής του Wikileaks θα εκδοθεί στη Σουηδία «όσο πιο σύντομα το επιτρέπουν οι διαδικασίες».
Ο Ασάνζ, ο οποίος είναι Αυστραλός, συνελήφθη στο Λονδίνο τον Δεκέμβριο του 2010. Αρνείται τις κατηγορίες που του αποδίδονται και υποστηρίζει ότι το σουηδικό αίτημα έκδοσης είναι πολιτικά υποκινούμενο.

Χάγη: 50 χρόνια κάθειρξη στον πρώην πρόεδρος της Λιβερίας Τσαρλς Τέιλορ για εγκλήματα πολέμου

Ο πρώην πρόεδρος της Λιβερίας Τσαρλς Τέιλορ καταδικάστηκε σήμερα σε 50 χρόνια κάθειρξης για εγκλήματα πολέμου από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Οι δικαστές έκριναν ότι υπήρξε ηθικός αυτουργός στα εγκλήματα που συντελέστηκαν στoν δεκαετή εμφύλιο στη Σιέρα Λεόνε, παρέχοντας βοήθεια στους αντάρτες.
Ο δεκαετής εμφύλιος στη Σιέρα Λεόνε ξεκίνησε το 1991 και κόστισε τη ζωή σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους. Είναι ο πρώτος πρόεδρος χώρας που καταδικάζεται για εγκλήματα πολέμου μετά τη Δίκη της Νυρεμβέργης.
Τον Μάιο, το Ειδικό Δικαστήριο για τη Σιέρα Λεόνε πρότεινε ποινή κάθειρξης 80 ετών για τον πρώην πρόεδρο της Λιβερίας, ο οποίος κρίθηκε ένοχος στις 26 Απριλίου για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου. Η Ύπατη Αρμοστής του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Νάβι Πιλάι χαρακτήρισε τότε την ετυμηγορία «ιστορική στιγμή».
Ο 64χρονος Τέιλορ ήταν πρόεδρος της Λιβερίας από το 1997 μέχρι το 2003. Σύμφωνα με τους δικαστές, ενθάρρυνε μία εκστρατεία τρόμου, με στόχο να θέσει υπό τον έλεγχό του τη Σιέρα Λεόνε και να εκμεταλλευτεί τα αδαμαντωρυχεία της. Πιστεύεται ότι έπαιξε σημαντικό ρόλο στους βιασμούς, τις δολοφονίες και τις απάνθρωπες πράξεις των ανταρτών του Ενωμένου Επαναστατικού Μετώπου (RUF) στο οποίο παρέδιδε όπλα και πυρομαχικά με αντάλλαγμα διαμάντια.
Ο Τέιλορ είναι πιθανότερο να εκτίσει την ποινή σε φυλακή υψίστης ασφαλείας της Βρετανίας, παρότι η υπεράσπιση έχει ζητήσει να φυλακιστεί σε χώρα εγγύτερη της Αφρικής προκειμένου να μπορεί να διατηρήσει επαφή με την οικογένειά του.

ΗΠΑ: Ο Μιτ Ρόμνεϊ εξασφάλισε το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων

Ο Μιτ Ρόμνεϊ κέρδισε χθες την εσωκομματική ψηφοφορία που διεξήχθη στο Τέξας στο πλαίσιο της διαδικασίας για την ανάδειξη του υποψήφιου των Ρεπουμπλικάνων στις προεδρικές εκλογές. Κατά αυτόν τον τρόπο συγκέντρωσε τον αριθμό των εκλεκτόρων που του χρειαζόταν για να εξασφαλίσει και μαθηματικά το χρίσμα του κόμματος και να αντιμετωπίσει τον Δημοκρατικό Μπαράκ Ομπάμα στις προεδρικές εκλογές της 6ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ.
Ο πρώην κυβερνήτης της Μασαχουσέτης συγκέντρωσε το 71% των ψήφων όσων συμμετείχαν στην εσωκομματική διαδικασία. Η χθεσινή νέα νίκη του Ρόμνεϊ, που πάντως αναμενόταν μετά την αποχώρηση των κυριότερων αντιπάλων του τους τελευταίους μήνες, του εξασφαλίζει 1.144 εκλέκτορες στο συνέδριο του κόμματος τον Αύγουστο στην Τάμπα, στη Φλόριδα, και άρα του εξασφαλίζει και το χρίσμα.

Συνεχίζονται οι συγκρούσεις και οι σφαγές στη Συρία

Σφοδρές συγκρούσεις σημειώνονται σήμερα από τα ξημερώματα ανάμεσα στις δυνάμεις του καθεστώτος και τις δυνάμεις των εξεγερμένων στη Δαμασκό και σε άλλες περιοχές της Συρίας. Αυτό ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αναφέροντας ότι οι μέχρι στιγμής πληροφορίες κάνουν λόγο για τέσσερις νεκρούς.
Στο Σιτ Ζεϊνάμπ, στα προάστια της Δαμασκού, "βίαιες συγκρούσεις ξέσπασαν τη νύκτα ανάμεσα στις στρατιωτικές δυνάμεις της Δαμασκού και τις δυνάμεις των εξεγερμένων. Ακούσθηκαν δύο ισχυρές εκρήξεις", σύμφωνα με την μη κυβερνητική οργάνωση. Εκρήξεις και πυρά ακούσθηκαν επίσης από τις συνοικίες Χάζαρ-Ασουάντ και Καντάμ, καθώς και από την περιοχή Νταράγια, κοντά στη συριακή πρωτεύουσα. Στην περιοχή της Χομς, ο Αντνάν Νταρουίς, ο οποίος πολέμησε με τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό σκοτώθηκε από οβίδα που εκτοξεύθηκε κατά του αυτοκινήτου του κοντά στο νεκροταφείο της Αλ-Ραστάν. Εκρήξεις και πυρά αναφέρθηκαν επίσης στη συνοικία Χαλιντίγε. Βορειότερα, στην επαρχία της Χάμα, συγκρούσεις αναφέρθηκαν στην κοινότητα Καφαρζίτα.
Ο μεσολαβητής της διεθνούς κοινότητας Κόφι Ανάν συναντήθηκε χθες με τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Ασαντ και τού ζήτησε να λάβει άμεσα «θαρραλέα μέτρα» για τον τερματισμό της βίας, κάνοντας λόγο για «ένα σημείο καμπής» μετά  τη σφαγή της Χούλα. Ο απολογισμός των συγκρούσεων της χθεσινής ημέρας έφθασε τους 98 νεκρούς, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο ΑνθρωπίνωνΔικαιωμάτων, το οποίο κατήγγειλε και νέα σφαγή 13 αμάχων στο Ντέρι Εζόρ, στο ανατολικό τμήμα της χώρας.


Ιταλία: Δεκάδες μετασεισμικές δονήσεις στη διάρκεια της νύχτας

Οι μετασεισμικές δονήσεις που ακολούθησαν τον χθεσινό φονικό σεισμό των 5,8 ρίχτερ –ο οποίος προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον 17 ατόμων στην περιφέρεια της Ιταλίας Εμίλια Ρομάνια– κατά την διάρκεια της νύχτας ξεπέρασαν τις 60. Ένα μέρος των σεισμοπαθών, που αγγίζουν συνολικά τις 15.000, κοιμήθηκε σε καταυλισμούς, ενώ πολλοί άλλοι μεταφέρθηκαν σε ξενοδοχεία της ευρύτερης περιοχής.
Στο μεταξύ οι σεισμολόγοι σημαίνουν συναγερμό και τονίζουν ότι οι μετασεισμικές δονήσεις μπορεί να συνεχισθούν ακόμη και επί χρόνια. Αιτία είναι η υπόγεια πίεση που η Αφρικανική ήπειρος ασκεί επί της ευρωπαϊκής και η οποία, στην Ιταλία, προκαλεί την σύγκρουση της οροσειράς των Απεννίνων με την πεδιάδα Παντάνα, όπου βρίσκεται η Εμίλια Ρομάνια. Οι γεωλόγοι κάνουν αναφορά και στον καταστρεπτικό σεισμό που είχε σημειωθεί στην Φερράρα, το 1570. Και στην περίπτωση εκείνη, οι μετασεισμικές δονήσεις σταμάτησαν αρκετά χρόνια μετά το πρώτο χτύπημα του Εγκέλαδου. Οι ειδικοί, όμως, καθιστούν σαφές ότι δεν μπορεί να γίνουν σε καμία περίπτωση ασφαλείς προβλέψεις.
Στο μεταξύ, η ιταλική τηλεόραση, μεταδίδει συνεχώς εκκλήσεις προς στήριξη των σεισμοπαθών. Στους καταυλισμούς, τα μεγαλύτερα προβλήματα αντιμετωπίζουν οι ηλικιωμένοι και τα μικρά παιδιά. Λείπουν πάνες για μωρά, και, σε ορισμένες περιπτώσεις, το πόσιμο νερό δεν επαρκεί. Κερδοσκόποι, έφτασαν να ζητήσουν διακόσια ευρώ την ημέρα σε σεισμόπληκτες οικογένειες, για να τους νοικιάσουν τροχόσπιτα. Και η μεγάλη απειλή, τώρα, είναι η ζέστη: στις περιοχές αυτές, το καλοκαίρι, το θερμόμετρο αγγίζει τους σαράντα βαθμούς.
Όλα τα ιταλικά ΜΜΕ άρχισαν να συλλέγουν χρήματα προς στήριξη των κατοίκων της Εμίλια Ρομάνια. Σήμερα το πρωί η κυβέρνηση Μόντι θα καθορίσει τα νέα έκτακτα μέτρα για τη βοήθεια των σεισμοπαθών.