Παρασκευή 11 Μαΐου 2012

ΟΗΕ: 7,6 εκ. μικρά παιδιά έχασαν τη ζωή τους το 2010

Περισσότερα από 7,6 εκατομμύρια παιδιά ηλικίας μικρότερης των 5 ετών έχασαν τη ζωή τους το 2010 σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως τουλάχιστον προκύπτει από μελέτη επιστημόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και της UNICEF. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet», η συντριπτική πλειοψηφία των θανάτων αυτών οφείλεται σε μολυσματικές ασθένειες που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, όπως είναι για παράδειγμα η ελονοσία. Διαπιστώθηκε ακόμα ότι περίπου το 50% των θανάτων σημειώθηκε σε μόνο πέντε χώρες, συγκεκριμένα στην Ινδία, στην Κίνα, στη Νιγηρία, στο Πακιστάν και στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Επισημαίνεται πάντως ότι η θνησιμότητα των μικρών παιδιών μειώθηκε το 2010 παγκοσμίως κατά 26% σε σχέση με το 2000. Ωστόσο, οι στόχοι που είχαν τεθεί να μειωθεί κατά 2/3 έως το 2015, μάλλον δεν πρόκειται να υλοποιηθούν, όπως τουλάχιστον εκτιμούν οι ειδικοί.


Επιστήμη: SOS για τον πλανήτη Γη από τις Ακαδημίες 15 χωρών

Οι επιστημονικές Ακαδημίες 15 χωρών απηύθυναν κοινό κάλεσμα στους ηγέτες των ισχυρών κρατών να αναλάβουν συντονισμένη δράση για τα σοβαρά προβλήματα του πλανήτη, ιδίως σε σχέση με το περιβάλλον, προτού είναι πολύ αργά, ώστε να διασφαλιστεί το μέλλον των επόμενων γενεών. Η πρόσκληση – καμπανάκι έγινε ενόψει της συνόδου κορυφής των οκτώ μεγαλύτερων οικονομιών (G8) στις ΗΠΑ μέσα στον Μάιο, αλλά και άλλων σημαντικών συνόδων που θα ακολουθήσουν αργότερα, όπως του G20 και του «Ρίο+20».
Οι κορυφαίοι επιστήμονες από τις ΗΠΑ, την Κίνα, την Ινδία, τη Βρετανία, τη Βραζιλία, τον Καναδά, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ινδονησία, την Ιταλία, την Ιαπωνία, το Μεξικό, τη Ν. Αφρική, το Μαρόκο και τη Ρωσία, ζητούν από τις μεγαλύτερες βιομηχανικά ανεπτυγμένες χώρες να δώσουν μεγαλύτερη σημασία στις επιταγές και τις προειδοποιήσεις της επιστήμης και της τεχνολογίας, με δεδομένο ότι ο παγκόσμιος πληθυσμός θα φθάσει τα 9 δισεκατομμύρια το 2030 από περίπου 7 δισεκατομμύρια σήμερα, γεγονός που θα αυξήσει κι άλλο τις πιέσεις πάνω στη Γη και στην ανθρωπότητα.
Την πρωτοβουλία για την κοινή δήλωση είχε η Εθνική Ακαδημία Επιστημών των ΗΠΑ, χώρα που φιλοξενεί φέτος τη σύνοδο G8. Όπως δήλωσε εκ μέρους της ο δρ Μάικλ Κλεγκ, «οι περισσότερες κυβερνήσεις λαμβάνουν υπόψη τους την επιστήμη» και τόνισε ότι αυτό είναι αναγκαίο ώστε «οι μελλοντικές γενεές να έχουν μία ποιότητα ζωής τουλάχιστον ανάλογη με αυτή που απολαμβάνουμε σήμερα».
Οι κορυφαίοι επιστημονικοί φορείς ζητούν να δοθεί προτεραιότητα στην ταυτόχρονη αντιμετώπιση των αναγκών της ανθρωπότητας για νερό και ενέργεια ως ενιαίο πλέον πρόβλημα, αλλιώς υπάρχει κίνδυνος για ελλείψεις και στα δύο. Καλούν ακόμα να ενισχυθεί η ανθεκτικότητα των υποδομών στις φυσικές καταστροφές (όπως σεισμοί, τσουνάμι και πυρηνικά ατυχήματα) και να βελτιωθεί η μέτρηση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, ώστε να διασφαλίζεται καλύτερα ότι οι χώρες τηρούν τις διεθνείς δεσμεύσεις τους για τη μείωση της ρύπανσης.
Το πρόβλημα του νερού και της ενέργειας είναι αλληλεξαρτημένα, κατά τους επιστήμονες, επειδή όλες οι βασικές ενεργειακές πηγές (ορυκτά καύσιμα, πυρηνική ενέργεια, υδροηλεκτρική) τελικά βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στην ύπαρξη άφθονων ποσοτήτων νερού για την ψύξη των ενεργειακών εγκαταστάσεων, την κίνηση των ατμοστροβίλων ή την άμεση παραγωγή ενέργειας (όπως στα υδροηλεκτρικά εργοστάσια δίπλα στα φράγματα). Από την άλλη, μεγάλες ποσότητες ενέργειας απαιτούνται σε όλο τον κόσμο για την άντληση του νερού, τον καθαρισμό και την αφαλάτωσή του. «Είναι απολύτως σίγουρο ότι θα συμβούν καταστροφές», ανέφερε ο δρ Μάικλ Κλεγκ και πρόσθεσε ότι οι παράκτιες περιοχές θα είναι κατ΄ εξοχήν ευάλωτες και στο μέλλον, γι’ αυτό πρέπει να δοθεί έμφαση στην προστασία τους. Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι οι παγκόσμιες ζημιές από τις φυσικές καταστροφές ξεπέρασαν τα 200 δισεκατομμύρια δολάρια το 2005, το 2008 και το 2011, ενώ οι απώλειες ζωής ήσαν γενικά μικρότερες στις ανεπτυγμένες χώρες, με το κύριο βάρος να πέφτει στις πιο φτωχές.

Α. Μέρκελ: «Όχι λύση στην ονομασία της ΠΓΔΜ χωρίς την Ελλάδα»

Λύση στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς την Ελλάδα, δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ σε συνέντευξη που παραχώρησε στη σλαβική υπηρεσία της Deutsche Welle μετά τη συνάντησή της με τον Σλοβένο πρωθυπουργό Γιάνεζ Γιάνσα.
Η Μέρκελ σημείωσε ότι έχει συζητήσει το θέμα επανειλημμένα και με τις δύο πλευρές χωριστά και τόνισε ότι η Γερμανία θέλει να βοηθήσει. Από την πλευρά του, ο Γιάνσα δήλωσε ότι η χώρα του στηρίζει την ευρωατλαντική προοπτική όλων των χωρών των Βαλκανίων και τόνισε ότι θα λυπηθεί εάν τα Σκόπια δεν καταφέρουν ούτε στην προσεχή σύνοδο του ΝΑΤΟ να ενταχθούν στη Συμμαχία. Ανέφερε μάλιστα ότι η ΠΓΔΜ περιμένει την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση από το 2005, ενώ στη σύνοδο του Βουκουρεστίου της δόθηκε η υπόσχεση για ένταξη στην επόμενη Σύνοδο του ΝΑΤΟ. «Η αναβολή αυτή επηρεάζει την εσωτερική πολιτική κατάσταση. Συνιστά κοινό συμφέρον να υπάρξει λύση και αναμένουμε ευελιξία και από τις δύο πλευρές», δήλωσε, αλλά έσπευσε να διευκρινίσει ότι ο ίδιος δεν μπορεί να βοηθήσει στο ζήτημα της ονομασίας.
Η καγκελάριος της Γερμανίας, απαντώντας σε ερώτηση σχετικώς με το εάν η Ελλάδα μπορεί σε αυτή την περίοδο να ασχοληθεί με το ζήτημα, δήλωσε: «Θεωρώ ότι επίλυση του ζητήματος της ονομασίας δίχως την Ελλάδα δεν μπορεί να υπάρξει! Αυτό σημαίνει ξανά και ξανά συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών. Η Γερμανία θέλει να βοηθήσει. Μέχρι τώρα, δυστυχώς, δεν υπήρξε συμφωνία. Επιθυμούμε να εξευρεθεί λύση».

Ιαπωνία: Οι πάνες για ενήλικες ξεπέρασαν για πρώτη φορά σε πωλήσεις αυτές των βρεφών!


Στην Ιαπωνία, στη χώρα με το μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής των κατοίκων της, οι πάνες για ενήλικες ξεπέρασαν για πρώτη φορά στις πωλήσεις αυτές των βρεφών, ανακοίνωσε η Unicharm, η μεγαλύτερη εταιρία παρασκευής τέτοιων ειδών στην χώρα.
Περίπου το 23% των Ιαπώνων είναι μεγαλύτερο των 65 χρόνων. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό στον πλανήτη, και εκτιμάται ότι στην περίπτωση που ο αριθμός των γεννήσεων συνεχίζει να μειώνεται, το ποσοστό αυτό θα ξεπεράσει το 40% μέχρι το 2060.
Εκπρόσωπος της εταιρίας Unicharm αποκάλυψε ότι στη διάρκεια του περασμένου οικονομικού έτους, οι πάνες για ενήλικες σημείωσαν πωλήσεις μεγαλύτερες από αυτές των αντίστοιχων προϊόντων για βρέφη. Η γήρανση του πληθυσμού προκαλεί «πονοκέφαλο» στην ιαπωνική κυβέρνηση εξαιτίας της αύξησης των συντάξεων και των εξόδων στον τομέα της δημόσιας υγείας, ενώ ταυτόχρονα ο ενεργός πληθυσμός μειώνεται σταδιακά.
Τον Οκτώβριο του 2011 ο πληθυσμός της Ιαπωνίας ήταν 127,8 εκατομμύρια, κατά 259.000 μικρότερος σε σχέση με τον ίδιο μήνα το 2010. Ο μέσος όρος ζωής των γυναικών στην Ιαπωνία θα φτάσει από τα 86,39 χρόνια το 2010 στα 90,93 το 2060 και αυτός τον αντρών από 79,64 στα 84,19 χρόνια. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στις αρχές του χρόνου, αν η σημερινή τάση δεν ανατραπεί, ο πληθυσμός της Ιαπωνίας θα μειωθεί κατά 32,3% ως το 2060, φτάνοντας τα 86,74 εκατομμύρια.

Γαλλία: Ο Σαρκοζί ίσως να κληθεί να καταθέσει για σκάνδαλα μόλις εκπνεύσει η ασυλία του!

Ο απερχόμενος πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος έχαιρε νομικής ασυλίας κατά τη διάρκεια της περασμένης 5ετίας, ενδεχομένως να κληθεί να δώσει εξηγήσεις ενώπιον της δικαιοσύνης για τρία οικονομικά σκάνδαλα που είχαν σημειωθεί την περίοδο της θητείας του στην εξουσία.
Το σύνταγμα της Γαλλίας επιτάσσει πως ένας πρόεδρος δεν μπορεί να κληθεί να καταθέσει, ή να διαταχθεί έρευνα εναντίον του προτού κλείσει ένας μήνας μετά την αποχώρησή του από την εξουσία – προνόμιο το οποίο λήγει στα μέσα Ιουνίου για τον Σαρκοζί, ο οποίος θα παραδώσει τα σκήπτρα της προεδρίας στον Ολάντ στις 15 Μαΐου.Το γεγονός αυτό ανοίγει τον δρόμο για την κλήση του Σαρκοζί για κατάθεση από τους δικαστικούς που ερευνούν ορισμένες νεφελώδεις δεοντολογικά υποθέσεις: ανάμεσά τους είναι οι μίζες που φέρονται να δόθηκαν για την πώληση ενός υποβρυχίου στο Πακιστάν στη δεκαετία του ’90, ή οι αδιευκρίνιστες σχέσεις του Σαρκοζί, του κόμματός του και της πλουσιότερης γυναίκας στη Γαλλία, της Λιλιάν Μπετανκούρ, ιδιοκτήτριας της εταιρείας L’Oreal.
Νικήτρια η Αριστερά στις βουλευτικές εκλογές
Παράλληλα, δύο δημοσκοπήσεις δείχνουν σήμερα ότι η γαλλική Αριστερά θα κερδίσει το συντηρητικό κόμμα UMP του Σαρκοζί στις βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν τον ερχόμενο μήνα. Οι Σοσιαλιστές του Ολάντ και άλλα αριστερά κόμματα που συμπράττουν μαζί τους μπορούν να κερδίσουν μαζί 45% – 46% των ψήφων στον πρώτο γύρο των εκλογών στις 10 Ιουνίου, ενώ το UMP φαίνεται να κερδίζει το ένα τρίτο.

Γουατεμάλα: Ανακαλύφθηκαν τα αρχαιότερα ημερολόγια των Μάγια

Αμερικανοί αρχαιολόγοι έφεραν στο φως τα παλαιότερα αστρονομικά ημερολόγια των Μάγια που έχουν εντοπιστεί μέχρι σήμερα, όπως αποκαλύπτει μια έρευνα που δόθηκε χθες το βράδυ στη δημοσιότητα στις ΗΠΑ.
Τα ημερολόγια αυτά ανάγονται στον 9ο αιώνα και εντοπίστηκαν κατά την ανασκαφή ενός σπιτιού στον αρχαιολογικό χώρο του Σουλτούν, στη Γουατεμάλα. Σε ένα από τα δωμάτια του σπιτιού αυτού οι τοίχοι είναι καλυμμένοι με ανάγλυφα –γραμμές χαραγμένες στην πέτρα– και πολλά από αυτά είναι αριθμοί με τους οποίους υπολόγιζαν τους διαφορετικούς κύκλους των ημερολογίων. Πρόκειται για ένα τελετουργικό ημερολόγιο των 260 ημερών, ένα ηλιακό ημερολόγιο 365 ημερών, τον κύκλο της Αφροδίτης, διάρκειας 584 ημερών και τον κύκλο του Άρη, διάρκειας 780 ημερών. Άλλα ημερολόγια παρακολουθούν τις φάσεις της Σελήνης, διευκρίνισε ο αρχαιολόγος Ουίλιαμ Σατούρνο του Πανεπιστημίου της Βοστόνης, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για τις ανασκαφές.
Σε αντίθεση με τις λαϊκές προκαταλήψεις, δεν υπάρχει καμία ένδειξη στα ημερολόγια αυτά ότι το… τέλος του κόσμου θα έρθει στα τέλη του 2012, υπογράμμισε ο καθηγητής. «Οι αρχαίοι Μάγια προέβλεπαν ότι ο κόσμος θα συνεχιζόταν και ότι σε 7.000 χρόνια η κατάσταση θα είναι ακριβώς όπως ήταν τότε», πρόσθεσε.
Από την πλευράς του, ο Ντέιβιντ Στιούαρτ, καθηγητής Μεσοαμερικανικής Τέχνης του Πανεπιστημίου του Τέξας, δήλωσε ότι οι επιτοίχιες επιγραφές είναι οι πρώτες που βρίσκονται μέσα σε σπίτι των Μάγια. Ο Στιούαρτ ήταν αυτός που ανέλαβε να αποκρυπτογραφήσει τα ανάγλυφα.

Β. Σόιμπλε: Η ευρωζώνη αντέχει την έξοδο της Ελλάδας

Η ζώνη του ευρώ μπορεί να αντέξει μια έξοδο της Ελλάδας, εκτιμά ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο της γερμανικής εφημερίδας Rheinische Post.
Στην ερώτηση «η ζώνη του ευρώ μπορεί άραγε να αντέξει μια έξοδο της Ελλάδας;» ο Σόιμπλε απαντά: «Η Ευρώπη δεν βυθίζεται τόσο εύκολα». Διευκρινίζει ωστόσο ότι η Γερμανία επιθυμεί την παραμονή της χώρας μας στο ευρώ. «Όμως πρέπει να το θέλει κι εκείνη και να εκπληρώσει τα καθήκοντά της. Δεν μπορούμε να αναγκάσουμε κανέναν», επανέλαβε για ακόμα μια φορά τις γνωστές απόψεις του ο Γερμανός υπουργός.
Σύμφωνα με τον Σόιμπλε, η ευρωζώνη είναι σήμερα καλύτερα εξοπλισμένη απ' ό,τι ήταν πριν από δύο χρόνια. «Έχουμε μάθει πολλά αυτά τα δύο τελευταία χρόνια και έχουμε οικοδομήσει μηχανισμούς προστασίας. Οι κίνδυνοι διάχυσης για τις άλλες χώρες της ευρωζώνης έχουν γίνει μικρότεροι κι η ευρωζώνη στο σύνολό της έγινε πιο ανθεκτική», τονίζει.
Τέλος υπογράμμισε, κάνοντας για ακόμα μια φορά υποδείξεις προς τους Έλληνες πολιτικούς, ότι «είναι επικίνδυνο να παραμυθιάζεις τους πολίτες λέγοντάς τους ότι υπάρχει ένας άλλος, πιο απλός δρόμος που θα γιάτρευε την Ελλάδα αποφεύγοντας όλες τις δοκιμασίες. Είναι παράλογο», κατέληξε ο Σόιμπλε.
Οι Γερμανοί επιθυμούν την έξοδο της Ελλάδας
Την ίδια στιγμή, δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε στη Γερμανία και δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, δείχνει ότι το 73% των Γερμανών επιθυμούν τη συνέχιση του προγράμματος λιτότητάς για τη χώρας μας ή έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ίδιας έρευνας, το 60% των Γερμανών αντιμετωπίζει τα εκλογικά αποτελέσματα στην Ελλάδα και τη Γαλλία ως σοβαρή απειλή για το ευρώ, ωστόσο το 50% θεωρεί ότι τα προγράμματα λιτότητας δεν επαρκούν, αλλά θα πρέπει να συμπληρωθούν με στρατηγική ανάπτυξης και ενίσχυσης της απασχόλησης. Μόνο το 25% πιστεύει ότι εφαρμόζεται η σωστή πολιτική, αλλά εκείνοι που συμφωνούν τα κράτη – μέλη της ευρωζώνης να αναλαμβάνουν τα βάρη των χρεωμένων εταίρων τους φθάνουν το 30%.
Περισσότεροι, ωστόσο, από τους μισούς ερωτηθέντες εκτιμούν ότι τα προγράμματα λιτότητας έχουν επιβαρύνει υπερβολικά τους Έλληνες και δείχνουν κατανόηση για την οργή τους.

ΕΕ: Η Ισπανία δεν θα πετύχει φέτος το στόχο μείωσης του ελλείμματος

Η Ισπανία δεν πρόκειται να πετύχει το στόχο μείωσης του ελλείμματός της στο 5,3% φέτος μόνο με τα μέτρα που έχει λάβει μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τις προβλέψεις που ετοιμάζονται να δώσουν στη δημοσιότητα οι Βρυξέλλες και τις οποίες αποκάλυψε αξιωματούχος της ΕΕ. «Η Ισπανία δεν βρίσκεται στο σωστό δρόμο. Δεν θα τηρήσει το στόχο μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος φέτος», εξήγησε, χωρίς όμως να αποκαλύψει ποια είναι η εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το έλλειμμα της Μαδρίτης.

ΔΝΤ: Εφαρμόζει μέτρα λιτότητας και στο ίδιο το Ταμείο!

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) υιοθέτησε χθες ένα προϋπολογισμό λιτότητας που προβλέπει πάγωμα μισθών για τους εργαζόμενους σε αυτό, καθώς και μέτρα εξοικονόμησης χρημάτων, όπως για παράδειγμα το κλείσιμο του μόνιμου γραφείου του στην Αργεντινή!
Το ΔΝΤ ανέφερε σε ανακοίνωση πως το διοικητικό συμβούλιό του ενέκρινε έναν προϋπολογισμό 997 εκατομμυρίων δολαρίων για το οικονομικό έτος 2012 – 2013, αυξημένο κατά 1,2% σε σχέση με τον προηγούμενο. «Λαμβάνοντας υπόψη τον πληθωρισμό, ο προϋπολογισμός δεν αλλάζει», επισήμανε το ΔΝΤ.
Το πιο αξιοσημείωτο γεγονός στον προϋπολογισμό αυτό είναι το πάγωμα των μισθολογικών δεικτών για τους εργαζομένους του ΔΝΤ. Η απόφαση αυτή ελήφθη το Μάρτιο από το διοικητικό συμβούλιο, στο οποίο συμμετέχουν οι αντιπρόσωποι των χωρών μελών. Σύμφωνα με μια πηγή προσκείμενη στο Ταμείο, το θέμα έχει προκαλέσει δυσαρέσκεια μεταξύ του προσωπικού.
Η πρόταση του προϋπολογισμού δείχνει επιπλέον τη σημαντική αύξηση του ατομικού φόρτου εργασίας τα τρία τελευταία χρόνια. Οι ώρες εργασίας υπερβαίνουν τα φυσιολογικά ωράρια κατά 12,7% στο σύνολο του προσωπικού και κατά 16,5% στις πιο εκτεθειμένες υπηρεσίες (διεύθυνση Ευρώπης, νομική υπηρεσία, εξωτερικές σχέσεις κλπ.). Επίσης, οι εργαζόμενοι παίρνουν όλο και λιγότερη άδεια.
Το ΔΝΤ ανακοίνωσε διάφορα μέτρα για να μειώσει τα έξοδα, όπως την κατάργηση της μόνιμης αντιπροσωπείας του στην Αργεντινή, την αναστολή της εξαμηνιαίας περιφερειακής έκθεσης για τη συγκυρία στην Ευρώπη, δεδομένης της ποσότητας των κειμένων που είναι αφιερωμένα στα ευρωπαϊκά κράτη μέλη, ή ακόμη την κράτηση των αεροπορικών εισιτηρίων από νωρίτερα ώστε η τιμή τους να είναι μειωμένη.