Παρασκευή 11 Μαΐου 2012

Β. Σόιμπλε: Η ευρωζώνη αντέχει την έξοδο της Ελλάδας

Η ζώνη του ευρώ μπορεί να αντέξει μια έξοδο της Ελλάδας, εκτιμά ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο της γερμανικής εφημερίδας Rheinische Post.
Στην ερώτηση «η ζώνη του ευρώ μπορεί άραγε να αντέξει μια έξοδο της Ελλάδας;» ο Σόιμπλε απαντά: «Η Ευρώπη δεν βυθίζεται τόσο εύκολα». Διευκρινίζει ωστόσο ότι η Γερμανία επιθυμεί την παραμονή της χώρας μας στο ευρώ. «Όμως πρέπει να το θέλει κι εκείνη και να εκπληρώσει τα καθήκοντά της. Δεν μπορούμε να αναγκάσουμε κανέναν», επανέλαβε για ακόμα μια φορά τις γνωστές απόψεις του ο Γερμανός υπουργός.
Σύμφωνα με τον Σόιμπλε, η ευρωζώνη είναι σήμερα καλύτερα εξοπλισμένη απ' ό,τι ήταν πριν από δύο χρόνια. «Έχουμε μάθει πολλά αυτά τα δύο τελευταία χρόνια και έχουμε οικοδομήσει μηχανισμούς προστασίας. Οι κίνδυνοι διάχυσης για τις άλλες χώρες της ευρωζώνης έχουν γίνει μικρότεροι κι η ευρωζώνη στο σύνολό της έγινε πιο ανθεκτική», τονίζει.
Τέλος υπογράμμισε, κάνοντας για ακόμα μια φορά υποδείξεις προς τους Έλληνες πολιτικούς, ότι «είναι επικίνδυνο να παραμυθιάζεις τους πολίτες λέγοντάς τους ότι υπάρχει ένας άλλος, πιο απλός δρόμος που θα γιάτρευε την Ελλάδα αποφεύγοντας όλες τις δοκιμασίες. Είναι παράλογο», κατέληξε ο Σόιμπλε.
Οι Γερμανοί επιθυμούν την έξοδο της Ελλάδας
Την ίδια στιγμή, δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε στη Γερμανία και δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, δείχνει ότι το 73% των Γερμανών επιθυμούν τη συνέχιση του προγράμματος λιτότητάς για τη χώρας μας ή έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ίδιας έρευνας, το 60% των Γερμανών αντιμετωπίζει τα εκλογικά αποτελέσματα στην Ελλάδα και τη Γαλλία ως σοβαρή απειλή για το ευρώ, ωστόσο το 50% θεωρεί ότι τα προγράμματα λιτότητας δεν επαρκούν, αλλά θα πρέπει να συμπληρωθούν με στρατηγική ανάπτυξης και ενίσχυσης της απασχόλησης. Μόνο το 25% πιστεύει ότι εφαρμόζεται η σωστή πολιτική, αλλά εκείνοι που συμφωνούν τα κράτη – μέλη της ευρωζώνης να αναλαμβάνουν τα βάρη των χρεωμένων εταίρων τους φθάνουν το 30%.
Περισσότεροι, ωστόσο, από τους μισούς ερωτηθέντες εκτιμούν ότι τα προγράμματα λιτότητας έχουν επιβαρύνει υπερβολικά τους Έλληνες και δείχνουν κατανόηση για την οργή τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου