Πέμπτη 16 Αυγούστου 2012

ΟΗΕ: Περίπου 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι χρειάζονται βοήθεια στη Συρία

Η αναπληρώτρια γενική γραμματέας του ΟΗΕ, αρμόδια για ανθρωπιστικά θέματα, Βάλερι Έιμος, δήλωσε σήμερα ότι 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι χρειάζονται βοήθεια στη Συρία και ότι προσπαθεί ακόμα να εξασφαλίσει από τη Δαμασκό πρόσβαση σε πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους που ζουν σε συνθήκες φτώχειας.

Η 'Ειμος, σε δηλώσεις της στη Συρία όπου συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Ουάελ αλ-Χάλκι και με άλλους αξιωματούχους αυτήν την εβδομάδα, απηύθυνε έκκληση στις κυβερνητικές δυνάμεις και τους αντάρτες να προστατεύσουν τους πολίτες από τη βία. «Πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν ξεριζωθεί και είναι αντιμέτωποι με τη φτώχεια και ίσως ένα εκατομμύριο ακόμα έχουν άμεση ανάγκη για βοήθεια λόγω των αυξανόμενων επιπτώσεων της κρίσης στην οικονομία και τις συνθήκες διαβίωσης. Τον Μάρτιο υπολογίζαμε ότι ένα εκατομμύριο άνθρωποι χρειάζονται βοήθεια. Τώρα περίπου 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν άμεση ανάγκη βοήθειας», τόνισε η Έιμος σε συνέντευξη Τύπου στη Δαμασκό ύστερα από διήμερη παραμονή της στη Συρία.

Η ίδια πρόσθεσε ότι συναντήθηκε με εκτοπισμένες οικογένειες στη Δαμασκό και στην πόλη Ναμπκ βορειοδυτικά της πρωτεύουσας, οι οποίες στεγάζονται σε δημόσια κτίρια και σχολεία, τα οποία πρόκειται να ανοίξουν εκ νέου τον προσεχή μήνα. «Οι ανάγκες τους σε τρόφιμα, νερό και ιατρική περίθαλψη, αυξάνονται», τόνισε η Έιμος, η οποία επεσήμανε ότι οι υπηρεσίες του ΟΗΕ στη Συρία και οι τοπικές οργανώσεις δεν μπορούν μόνες τους να διαχειριστούν την ανθρωπιστική κρίση.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, εκτός από τους εκτοπισμένους στη Συρία, τουλάχιστον 157.600 Σύριοι πρόσφυγες έχουν καταφύγει, σε γειτονικές χώρες.

Παράλληλα, η Ρωσία ανακοίνωσε στις ΗΠΑ πως τάσσεται υπέρ μιας συνεχούς παρουσίας των Ηνωμένων Εθνών στη Συρία, επισημαίνοντας πως μια αποχώρηση του ΟΗΕ από τη χώρα αυτή θα μπορούσε να έχει «σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις».

Σε συνάντησή του με την Αμερικανίδα υφυπουργό Εξωτερικών Γουέντι Σέρμαν, ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γενάντι Γκατίλοφ υπογράμμισε «την ανάγκη να διατηρηθεί η παρουσία του ΟΗΕ στη Συρία». Οι ΗΠΑ έχουν τονίσει πως οι παρατηρητές του ΟΗΕ δεν θα πρέπει να παραμείνουν στην Συρία μετά τη διορία της 19ης Αυγούστου, προσθέτοντας πως η Ουάσινγκτον προτίθεται να εξετάσει μια εναλλακτική παρουσία του οργανισμού στη χώρα.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου