Τρίτη 8 Μαΐου 2012

Ιράν: Η Τεχεράνη αισιοδοξεί για τις συνομιλίες για τα πυρηνικά

Ένας υψηλόβαθμος Ιρανός αξιωματούχος δήλωσε σήμερα αισιόδοξος για το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων για τα πυρηνικά που θα διεξαχθούν προσεχώς ανάμεσα στο Ιράν και τις μεγάλες δυνάμεις στη Βαγδάτη, εκτιμώντας ότι ο δρόμος θα είναι «μακρύς» για τη διευθέτηση του θέματος αυτού.
Ο Μόχσεν Ρεζάι, γραμματέας του συμβουλίου που εξετάζει όλα τα επείγοντα θέματα στρατηγικής εμβέλειας της Ισλαμικής Δημοκρατίας (της ανώτερης ιρανικής αρχής πολιτικής διαιτησίας) και πρώην επικεφαλής των Φρουρών της Επανάστασης, των επίλεκτων δυνάμεων του ισλαμικού καθεστώτος, τόνισε σε δηλώσεις του στο ιρανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Mehr ότι μια από τις προτεραιότητες είναι να υπάρξει «αμοιβαία εμπιστοσύνη» μεταξύ των δύο πλευρών.
Το επίμαχο ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα έχει καταδικαστεί από έξι αποφάσεις του ΟΗΕ, εκ των οποίων οι τέσσερις συνοδεύονται από κυρώσεις που οι ΗΠΑ και η ΕΕ ενίσχυσαν μονομερώς με τραπεζικές και πετρελαϊκές κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης. Η διεθνής κοινότητα υποψιάζεται ότι το Ιράν, παρά τις επανειλημμένες αρνήσεις του, επιδιώκει να αποκτήσει ατομικά όπλα υπό το πρόσχημα του πυρηνικού προγράμματος για μη στρατιωτική χρήση.
Το Ιράν και οι χώρες της ομάδας 5+1 (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία και η Γερμανία) αναμένεται να συναντηθούν στις 23 Μαΐου στη Βαγδάτη για τη συνέχιση των συνομιλιών που άρχισαν τον Απριλίου στην Κωνσταντινούπολη ύστερα από διακοπή 15 μηνών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου