Τετάρτη 9 Μαΐου 2012

Τουρκία: Νέες συλλήψεις στο στρατό για το πραξικόπημα του 1997

Δεκαεπτά εν ενεργεία ή απόστρατοι αξιωματικοί, οι περισσότεροι ανώτατοι, οδηγήθηκαν σήμερα ενώπιον της δικαιοσύνης στην Άγκυρα, αφού συνελήφθησαν χθες στο πλαίσιο έρευνας για το πραξικόπημα που ανέτρεψε το 1997 στην Τουρκία μια ισλαμιστική κυβέρνηση.
Οι στρατιωτικοί αυτοί –10 απόστρατοι και 7 εν ενεργεία– πρόκειται να ανακριθούν για το ρόλο τους στην πτώση του ισλαμιστή πρωθυπουργού Νετζμετίν Ερμπακάν, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολή». Οι δικαστές θα αποφασίσουν την προφυλάκιση ή την απελευθέρωσή τους.
Έπειτα από πολλές συλλήψεις τις τελευταίες εβδομάδες, περίπου 30 απόστρατοι αξιωματικοί έχουν προφυλακιστεί στην Άγκυρα ή περιμένουν τη δίκη τους στο πλαίσιο της ίδιας υπόθεσης. Κατηγορούνται για «απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης ή μερικής ή πλήρους παρεμπόδισης της δράσης της».
Πριν από 15 χρόνια, έπειτα από ένα τελεσίγραφο, μια ομάδα ανώτατων αξιωματικών είχε υποχρεώσει την κυβέρνηση να παραιτηθεί, χωρίς να υπάρξει βία ούτε αιματοχυσία. Πριν από το 1997, ο στρατός, ο οποίος θεωρεί τον εαυτό του εγγυητή του λαϊκού χαρακτήρα του κράτους, είχε ανατρέψει τρεις κυβερνήσεις με άμεση επέμβαση των στρατευμάτων. Ο Νετζμετίν Ερμπακάν, ο οποίος απεβίωσε πέρυσι, ήταν ο πολιτικός μέντορας του νυν πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου