Τετάρτη 9 Μαΐου 2012

Μειώθηκαν τα επικίνδυνα προϊόντα που φτάνουν στην αγορά της ΕΕ

Μείωση των επικίνδυνων προϊόντων τα οποία φτάνουν στην αγορά της ΕΕ καταγράφει έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έκθεσης, χάρη στη αυξημένη αποτελεσματικότητα του συστήματος ταχείας ανταλλαγής πληροφοριών της ΕΕ για τους κινδύνους που προκύπτουν από τη χρήση προϊόντων καταναλωτή («RAPEX»), τα προϊόντα αυτά εντοπίζονται νωρίτερα και αποτελεσματικότερα, αποσύρονται δε ταχύτερα από την αγορά της ΕΕ.
Η διαδικασία αυτή περιλαμβάνει σειρά ενεργειών, όπως τις προσπάθειες για την αποσόβηση των κινδύνων στην πηγή τους, καλύτερη διαχείριση των κινδύνων και στενή συνεργασία μεταξύ των αρχών της ΕΕ, ιδίως των τελωνειακών αρχών, για τον εντοπισμό των κινδύνων στο σημείο εισόδου.
Αναλυτικότερα, από την έκθεση προκύπτει ότι η Κίνα εξακολουθεί να είναι η υπ' αριθμόν 1 χώρα σε αριθμό κοινοποιήσεων για επικίνδυνα προϊόντα, αντιπροσωπεύοντας περισσότερο από το ήμισυ των κοινοποιήσεων RAPEX, με μείωση όμως του ποσοστού της από 58% το 2010 σε 54% το 2011. Το 19% των κοινοποιήσεων (293 κοινοποιήσεις) ήταν για προϊόντα ευρωπαϊκής προέλευσης. 15% ήταν από άλλες χώρες. 8% ήταν άγνωστης προέλευσης (σε σύγκριση με 23% το 2004). Τα επικίνδυνα προϊόντα ευρωπαϊκής προέλευσης, που ήταν αντικείμενο των 293 κοινοποιήσεων, περιελάμβαναν 44 προϊόντα γαλλικής προέλευσης , 43 προϊόντα γερμανικής προέλευσης και 32 προϊόντα ιταλικής προέλευσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου