Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2012

Φιλιππίνες: Κυβέρνηση και αντάρτες υπέγραψαν ειρηνευτική συμφωνία


Η ηγεσία των μουσουλμάνων ανταρτών των Φιλιππίνων υπέγραψε σήμερα συμφωνία με την κυβέρνηση για τον τερματισμό της πολυετούς, αιματηρής ένοπλης εξέγερσης μέχρι το 2016. Οι διαπραγματευτές των δύο πλευρών υπέγραψαν «οδικό χάρτη» κατά τη διάρκεια τελετής που μεταδόθηκε απευθείας από το εθνικό τηλεοπτικό δίκτυο στο προεδρικό μέγαρο παρουσία του προέδρου Μπενίνιο Ακίνο και του ηγέτη του Ισλαμικού Απελευθερωτικού Μετώπου Μόρο Μουράντ Ιμπραΐμ.


«Έρχομαι εδώ με τον νου στην ειρήνη, για την σύμπηξη μίας σύμπραξης για την ειρήνη, με βάση μία συμφωνία πλαίσιο ανάμεσα στο Ισλαμικό Απελευθερωτικό Μέτωπο Μόρο και την κυβέρνηση των Φιλιππίνων... Τείνουμε χέρι φιλίας και συνεργασίας στον πρόεδρο και τον λαό των Φιλιππίνων», δήλωσε ο Μουράντ Ιμπραΐμ κατά τη διάρκεια της τελετής μόλις πριν από την υπογραφή της συμφωνίας. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Ακίνο δήλωσε ότι η συμφωνία αυτή αποτελεί ευκαιρία για την επίτευξη επιτέλους μίας πραγμαιτκής και διαρκούς ειρήνης.

Ο Μουράντ Ιμπραΐμ είναι ο πρώτος αρχηγός του Μετώπου που προσκαλείται στο προεδρικό μέγαρο, σε ένδειξη της ελπίδας που τρέφουν οι δύο πλευρές για τον τερματισμό μίας σύρραξης που διαρκεί εδώ και 40 χρόνια και έχει προκαλέσει τον θάνατο 150.000 ανθρώπων. Η συμφωνία-πλαίσιο προβλέπει τη δημιουργία μίας ημι-αυτόνομης ζώνης στα νησιά Μιντανάο, στο νότιο τμήμα του αρχιπελάγους των Φιλιππίνων, όπου ζουν 4 έως 9 εκατομμύρια μουσουλμάνοι σε μία κατά πλειοψηφία καθολική χώρα.


Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου